Германия предлага производство на европейски болнични влакове

Германският министър на отбраната Анегрет-Крамп-Каренбауер. [Събитие на BMVg]

Пандемията от коронавирус показа необходимостта от преоценка на възприятията за военна заплаха в целия ЕС. Това посочи германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в сряда (8 юли), докато представяше приоритетите на германското председателство на ЕС в областта на сигурността и отбраната.

Здравната криза разкри пропуски в реакцията на блока срещу кризи. ЕС трябва да се подготви по-добре за пандемии или събития с голям брой сериозно ранени, посочи германският министър на отбраната.

Според нея, това би могло да се постигне чрез създаване на нов съвместен военен проект за построяване на болнични влакове в рамките на постоянното структурирано сътрудничество на ЕС (ПСС), които да се използват за медицинска евакуация.

“Това, което си представяме, са… подвижни интензивни отделения, тоест железопътни вагони, които могат да бъдат преобразувани за целта и да се прикачват към всеки локомотив”, посочи германският министър на отбраната.

Тя припомни концепцията за болнични влакове, които вече са съществували по време на Студената война. По-актуален пример е Франция, която извози пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение, с експресния влак TGV.

Предложението на Германия идва в момент, в който се наблюдава ръст на амбициозни политически инициативи.

Между март 2018 г. и ноември 2019 г. Съветът на ЕС прие четиридесет и седем проекта на ПСС, обхващащи обучение, развитие на способности и оперативна готовност в областта на отбраната.

Следващата покана за представяне на проекти на ПСС се предвижда да се проведе през 2021 г., когато може да се даде зелена светлина на германската инициатива за болнични влакове.

Далеч преди пандемията вече се обмисляха съкращения в предложения бюджет на ЕС в областта на сигурността.

В новото предложение за бюджет на блока се забелязва нарастване на средствата за отбрана, но все още сумата е далче от първоначалните амбиции.

Геополитиката ще реши

Намирането на обща позиция между 27-те държави членки по толкова спорни въпроси като взаимоотношенията с Русия и Китай може да се превърне в предизвикателство, особено заради факта, че външнополитическите решения обикновено изискват единодушие.

Коментирайки президентските избори в САЩ през ноември, германският министър на отбраната посочи, че преизбирането на Доналд Тръмп вероятно ще затрудни поддържането на добри трансатлантически отношения.

Тя изрази и съжалението на Берлин за решението на Вашингтон да изтегли американските войски от Германия. Крамп-Каренбауер коментира, че вярва, че преразпределението на войските в Европа ще демонстрира постоянния ангажимент на САЩ към трансатлантическото партньорство.

“Всъщност въпросът за присъствието на американски войски в Германия не е двустранен”, подчерта тя.

Попитана за най-важните заплахи, пред които е изправен ЕС, Крамп-Каренбауер спомена първо Русия – “военна сила с нарастващо влияние и забележително агресивно поведение”.

Ето защо, според Крамп-Каренбауер, Европа трябва да се стреми към по-голямо сътрудничество с приятелски страни в Индо-Тихоокеанския регион, като например Австралия.