Германия и САЩ предупредиха Турция да спре провокациите

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис (ляво) приветства германския външен министър Хайко Маас (дясно) по време на срещата им в Атина, Гърция, 13 октомври 2020 г. [Yannis Kolesidis/EPA/EFE]

Германия и Съединените щати настояха Турция да се въздържа от провокации. Вашингтон осъди решението на Анкара да изпрати кораб за извършване на сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие, а Берлин призова президента Ердоган да не разваля “климата на доверие“.

В понеделник Анкара отново качи градуса на напрежението със съседите си, след като заяви, че ще върне кораба за сеизмични изследвания „Оруч рейс“ в източното Средиземноморие край бреговете на гръцките острови.

Конфронтацията започна през август, когато Турция изпрати проучвателен кораб да търси находища на нефт и газ в спорни води. Тя изтегли кораба обратно на брега миналия месец след силен международен натиск.

“Съединените щати изразяват съжаление от съобщението на Турция от 11 октомври за подновена проучвателна дейност в райони, над които са под юрисдикцията на Гърция ” заяви в изявление говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус и настоя Анкара да прекрати своите проучвателни дейности.

“Принудата, заплахите и военните действия няма да разрешат напрежението в Източното Средиземноморие. Призоваваме Турция да прекрати тази провокация и незабавно да започне преговори с Гърция “, каза тя.

Проблемът е, че Анкара смята териториите, официално признати от ООН за Гърция и Кипър, за свои. Странното в тази криза е, че съревнованието за изкопаеми горива трябваше вече да е заменено със съревнование как да се спре използването им, особено сред страни, подписали Парижкото споразумение. Освен това Европа има достатъчно газ, особено предвид забавянето на икономиката вследствие на пандемията.

“Присъствието на изследователския кораб „Оруч рейс“ „противоречи на договореното от страните от ЕС, а именно да се използват всички дипломатически средства за успокояване на напрежението“, заяви външният министър Хайко Маас след посещение при гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

“Всички бяхме много изненадани от това, което видяхме от турска страна през последните дни“, каза Маас.

“Бяхме се договорили с Турция да подновим преговорите. Но вместо да посочим дата, Ердоган върна кораба на гръцкия континентален шелф. Не можем да преговаряме при тези условия “, заяви Мицотакис.

Според Маас Турция трябва да се погрижи “прозорецът на диалога, който току-що се отвори с Гърция, да не се затвори поради едностранни мерки“.

Спорът между Гърция и Турция ще бъде на дневен ред, когато лидерите на ЕС се срещнат на срещата на върха в Брюксел в четвъртък и петък.

“Ако Анкара продължи своите незаконни действия, ние ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да отговорим“, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой заяви, че Гърция, а не Турция, ескалира напрежението в Егейско и Средиземно море.

Миналия месец американският държавен секретар Майк Помпео посети Кипър и Гърция, включително остров Крит в Източното Средиземноморие. Вашингтон отмени 33-годишното оръжейно ембарго над Кипър и обеща да задълбочи сътрудничеството си с Никозия. Ходът предизвика гневен отговор от Турция.