Германия отхвърля прекрояването на границите на Западните Балкани

Премиерът на Косово Албин Курти приветства германския външен министър Хайко Маас преди официалните разговори в Прищина, Косово, 22 април 2021 г. [EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ]

Германският външен министър Хайко Маас отхвърли възможността за прекрояване на границите в Западните Балкани по етнически признак и обяви, че идеята трябва да бъде “върната в чекмеджето“.

По време на съвместна пресконференция с косовския президент Вьоса Османи Маас повтори, че Германия се противопоставя на прекрояването на границите на Балканите, което според него е идея, която принадлежи към миналото“. Освен това е опасна и нереалистична.

Неофициален документ, който предлага спорни промени на границите в Западните Балкани, предизвика политическа буря в региона и в Брюксел миналата седмица. Според предложението създаването на Велика Сърбия, Велика Албания и Велика Хърватия може да помогне за разрешаване на националното напрежение, което пречи на интеграцията в ЕС на страните от региона.

Запитан от EURACTIV, кабинетът на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел не можа да отрече получаването на документа или да предостави допълнителни коментари.

“Искам да подчертая, че ние считаме за нереалистични и много опасни всякакви идеи за преначертаване на линиите на картата, каза Маас.

Германският външен министър каза също, че признаването на Косово от Сърбия ще бъде един от елементите на диалога с ЕС  и припомни на  страните, че за постигането на решение са необходими компромиси.

“Разбира се, признаването на Косово ще бъде един от елементите на решението. Нормално е да има компромиси в диалога, за да се нормализира ситуацията” , каза Маас по време на официалното си посещение в Прищина в четвъртък.

“Не искам да чертая червени линии. Знам, че поради историческите обстоятелства ще бъде трудно и не искам да затруднявам процеса, но в крайна сметка трябва да се намерят решения по всички въпроси “, обясни германският външен министър.

Президентът на Косово Османи заяви, че диалогът между Косово и Сърбия се нуждае от “нулиране“ и Прищина няма да “навлиза в разговори за промени на границите“.

EURACTIV разбра, че въпросът за неофициалния документ не е в дневния ред на срещата на министрите на външните работи на ЕС с колегите им от Западните Балкани през май, но може да бъде повдигнат от участниците.