Германия предлага каски на Украйна, кметът на Киев Кличко няма думи

Федералният министър на отбраната Кристин Ламбрехт по време на встъпителната визита на британския министър на отбраната в Министерството на отбраната в Берлин, Германия, 26 януари 2022 г. [EPA-EFE/Christian Marquardt]

Германия ще достави 5000 военни каски на Украйна, за да помогне в защитата срещу евентуална руска инвазия, беше съобщено в сряда (26 януари) – оферта, която кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс Виталий Кличко отхвърли като „шега“, която го оставя безмълвен.

Министърът на отбраната Кристин Ламбрехт коментира, че Берлин, който е изправен пред нарастващи критики за отказа си да доставя оръжие на Украйна, както направиха други западни страни, отговаря на искане на правителството в Киев.

„Получих писмо от украинското посолство с молба за подкрепа с военно оборудване, по-точно каски“, каза тя пред репортери. „Ще доставим на Украйна 5000 каски като ясен сигнал: ние сме на ваша страна.

Русия е събрала десетки хиляди войници близо до границата си с Украйна, но отрича да е планирала да атакува съседа си.

Посланикът на Украйна в Берлин Андрий Мелник каза, че „символичният жест“ е добре дошъл, но не е достатъчен, тъй като страната му се нуждае от оборудване за стотици хиляди войници, от което каските не са най-необходимото.

„Радвам се, че виждаме поне началото на промяна в мисленето“, каза той пред Ройтерс. „Въпреки това, това, от което се нуждаем най-много, са отбранителни оръжия.

Докато Съединените щати и Великобритания започнаха да изпращат повече оръжия в Украйна, германският канцлер Олаф Шолц изключи изпращането на „смъртоносни оръжия“ по исторически причини.

„Точно по този начин ще продължим да работим в този конфликт. Ние работим за постигане на мирно решение на този конфликт в средата на Европа“, коментира Ламбрехт.

През уикенда министърът на отбраната посочи, че Германия ще предостави и полева болница на Украйна.

Но Кличко, бивш световен шампион по бокс в тежка категория, който е живял години наред в Германия и сега е кмет на украинската столица, не беше впечатлен от предложението, получено в сряда.

„Поведението на германското правителство ме оставя без думи. Министерството на отбраната очевидно не е осъзнало, че сме изправени пред перфектно оборудвани руски сили, които могат да започнат нова инвазия в Украйна по всяко време“, каза той пред най-големия германски таблоид Bild.

„Какво още ще изпрати Германия?“ пошегува се той. – Възглавници?