Германия приема предложението на Макрон за „Европейска политическа общност”

"Това, което не може да се повтори, са фалшиви обещания", заяви Баербок на пресконференция с украинския си колега в Киев. [VALENTYN OGIRENKO/EPA]

Макар Германия да не подкрепя ускореното присъединяване на Украйна, външният министър Аналена Баербок заяви във вторник (10 май), че е поддръжник на идеята за реформа на ЕС, която да позволи на Украйна и други държави да се интегрират по-дълбоко в блока.

Баербок очевидно се позоваваше на предложението на френския президент Еманюел Макрон, който вчера в Европейския парламент изложи визията си за „Европейска политическа общност“.

Идеята на Макрон предвижда създаването на политическа общност в съседство с ЕС, която няма да бъде пълноправно членство в блока, но ще доведе до политическо сближаване и частична интеграция в ЕС.

„Това, което не може да се повтори, са фалшиви обещания“, заяви Баербок на пресконференция с украинския си колега Дмитрий Кулеба в Киев.

Макар да подчерта, че не може да има никакви „преки пътища по пътя към пълноправно членство в ЕС“, тя заяви, че може да има и други начини за интегриране на Украйна в ЕС.

Въпреки това, „за да постигнем това, се нуждаем преди всичко от реформа на Европейския съюз. […] Това е и урокът от тази брутална агресивна война“, каза Баербок.

Сега топката е в полето на Европейската комисия, която трябва да гарантира, „че това не са празни обещания, че можем да проправим пътя за вътрешното задълбочаване на Европейския съюз и по този начин също така да заявим ясно: Украйна принадлежи на Европейския съюз“, подчерта Баербок.

Европейска политическа общност

Макрон очерта подобна своя визия ден преди изявленията на Баербок, по време на пресконференцията си с германския канцлер Олаф Шолц и речта си в Европейския парламент в понеделник.

Френският президент подчерта, че „трябва да бъдем честни“, че перспективата за присъединяване на Украйна към блока през следващите няколко години „не е постижима“.

Вместо това той настоява за алтернативен модел, който да позволи на Украйна да се интегрира частично в ЕС и да установи по-тесни връзки с разкъсваната от войната страна, без да предоставя пълноправно членство: Европейската политическа общност.

Според Макрон, целта на тази общност е да „изгради мир и стабилност и сътрудничество по по-геополитическите въпроси на нашата Европа“ със страни, които „споделят нашите ценности“.

Сред възможните кандидати за тази общност са не само Украйна, но и Босна и Херцеговина, Молдова, Грузия, както и Обединеното кралство.

В отговор на коментарите на Макрон Шолц заяви, че предложението би било „интересен подход за справяне с големите предизвикателства, които ни предстоят“.

През следващите седмици ще започне политическа консултация, а темата ще бъде обсъдена от френския президент и германския канцлер с украинския президент Володимир Зеленски, заяви Макрон в понеделник.