Германия ще подкрепи падането на българското вето върху Скопие на срещата на върха

Германия направи разширяването на ЕС на Западните Балкани един от основните си приоритети. В средата на юни канцлерът Олаф Шолц лично посети региона, за да подчертае важността на присъединяването на Албания и Северна Македония за гарантиране на стабилност в региона. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Германският канцлер Олаф Шолц напълно подкрепя да се даде статут на кандидати за присъединяване към ЕС на Украйна и Молдова и призова другите страни от блока да не забравят, че присъединяването на Западните Балкани е също толкова важно.

Германия превърна разширяването на ЕС към Западните Балкани един от основните си приоритети. В средата на юни канцлерът Олаф Шолц лично посети региона, за да подчертае важността на присъединяването на Албания и Северна Македония за гарантиране на стабилността на Западните Балкани.

Той е готов да изпълни това обещание на срещата на върха на Европейския съвет в четвъртък, където ще настоява за започване на преговори с Албания и Северна Македония.

„Решението за предоставяне на статут на кандидат на Украйна и Молдова е отговорът на Европа на ситуацията, в която се намираме. Страните от Западните Балкани също заслужават същия ясен отговор“, подчерта той в изявление в Бундестага в сряда.

Албания и Северна Македония в момента са в чакалнята за присъединяване към ЕС заради вето от страна на България. Докато правителството в София е загрижено преди всичко за присъединяването на Северна Македония поради исторически и етнически причини, неговото вето блокира и началото на преговорите с Тирана, тъй като двете страни са обвързани за преговорите.

Правителствата на двете страни от Западните Балкани са обезпокоени от постоянното забавяне на процеса и дори заплашиха да бойкотират срещата на върха на ЕС.

„Нормално е да има чувството на безпокойство, каквото изпитват политическите лидери на тези страни и техните граждани“, каза Шолц.

Той заяви, че предстоящата среща на върха „със сигурност няма да бъде лесна“ и подчерта, че неговото правителство ще реагира по такъв начин, че страните от Западните Балкани да знаят, че Германия е на тяхна страна“.

България обаче също се намира в трудно положение. Вчера правителството загуби вот на недоверие заради въпроса с ветото, което на практика направи обратния завой в Европейския съвет невъзможен.

Шолц обаче подчерта, че би било крайно време „всеки  да прескочи сенките си и да види своята отговорност за голямата картина“.

ЕС „най-накрая трябва да даде зелена светлина за преговори за присъединяване с Албания и Македония“, добави той.

Лидерите на ЕС ще изразят „пълната и недвусмислена ангажираност на блока с перспективата за членство в ЕС на Западните Балкани“ и „призив за ускоряване на процеса на присъединяване“ след планираната среща с техните шестима  колеги от региона.

От шестте кандидати само Черна гора и Сърбия официално са започнали преговори за присъединяване, докато Албания и Северна Македония са в чакалнята от няколко години.

Сърбия, заедно с Албания и Северна Македония, които са част от Инициативата „Отворени Балкани“, заплашиха с неявяване на срещата на върха.

Сръбският премиер Вучич е под нарастващ натиск от ЕС да приведе страната в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия, нещо, което той отказа да направи, позовавайки се на традиционното приятелство между Белград и Москва.

„Европейският съвет призовава всички държави да се съобразят със санкциите на ЕС, по-специално страните кандидатки“, се казва в заключенията на Съвета.

Въпреки че някои държави-членки на ЕС, включително Словения и Австрия, настояват Босна и Херцеговина (БиХ) също да получи статут на кандидат за членство в ЕС, според дипломати в ЕС това е „много малко вероятно“ да се случи.

Лидерите на ЕС ще обсъдят и предложението на Франция за създаване на „Европейска политическа общност“.

Според проекта за заключения целта е да се предложи платформа за политическа координация на европейските държави от целия континент. Инициативата може да се отнася до Западните Балкани, асоциираните страни от „Източно партньорство“, страните от Европейската асоциация за свободна търговия и всички други европейски държави, с които Съюзът има близки отношения.

„Тази рамка няма да замени съществуващите политики и инструменти на ЕС, по-специално разширяването, и ще зачита напълно автономията на Европейския съюз при вземане на решения“, ще кажат лидерите в опит да отхвърлят настроенията, че инициативата е поредната измислица за забавяне на присъединяването към ЕС за страни кандидатки.