Грузия също кандидатства за бързо приемане в ЕС

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили и шефът на Комисията Фон дер Лайен в Брюксел на 1 март 2022 г. [Туитър акаунт на президента на Грузия]

Грузия „незабавно“ ще кандидатства за бързо членство в ЕС, заяви управляващата партия на страната в сряда (2 март), ден след като Европейският парламент подкрепи кандидатурата на разкъсваната от руската инвазия Украйна.

Председателят на управляващата партия „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе обяви „решението на партията  да кандидатства незабавно за членство в ЕС“.

Тбилиси призовава ЕС „да прегледа нашата молба по спешен начин и да вземе решение да предостави на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС“, каза той пред репортери.

Решението е взето „въз основа на цялостния политически контекст и новата реалност“, посочи Кобахидзе.

Интеграцията на Грузия в ЕС ще постави страната „на път, който ще доведе страната ни до качествено повишаване на благосъстоянието и сигурността на нашето население“, добави той.

В подобен ход президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано тази седмица подаде официално искане  страната му да получи „незабавно“ членство по специална бърза процедура, защото се защитава от руска инвазия.

ЕС заяви, че ще разгледа молбата на Украйна, като призна политическата тежест и драматичните обстоятелства в този момент, както и колебанието от страна на много държави-членки.

Идеята получи подкрепата и от евродепутатите в необвързваща резолюция, която препоръчва на европейските институции да предоставят на Украйна статут на страна кандидатка.

Грузия се озова в ситуация, подобна на Украйна през 2008 г., когато напрежението с Москва заради нейния прозападен курс кулминира, руските войски нахлуха и тя  загуби 20% от територията си.

Управляващата партия в Грузия е изправена пред силен натиск от опозиционни партии да последва Украйна в стремежа към ЕС. Тази цел беше заложена в конституцията на страната.

Миналата година грузинското правителство обяви намерението си да кандидатства за членство в ЕС до 2024 г., но сегашното правителство на страната е изправено пред нарастващи критики заради възприеманото отстъпление от демокрацията, което сериозно накърнява отношенията на Тбилиси с Брюксел.

Настояването на Грузия за членство в ЕС дойде и седмица след като грузинският президент Саломе Зурабишвили посети Париж и Брюксел, за да потвърди, че ангажиментите на Европа към Украйна трябва да бъдат разширени и до Грузия.

И Грузия, и Украйна подписаха споразумения за асоцииране с блока, включително споразумения за свободна търговия, както и безвизово пътуване за техните граждани за кратък престой в Шенгенското пространство, и са предназначени да ги сближат икономически и политически.

Въпреки това кандидатите, които искат да се присъединят към ЕС, обикновено са изправени пред дълъг и сложен процес, който често изисква големи реформи, за да достигнат стандартите на блока.

Това включва също прилагането на широки реформи и предоставяне на доказателство, че техните финанси се движат в посока, която ще им позволи да приемат еврото.

Решението за официалния статут за членство принадлежи на държавите-членки и трябва да бъде единодушно.

Срещата на върха между Грузия, Украйна и Молдова в грузинския черноморски град Батуми през 2021 г. завърши с подписването на декларация, призоваваща ЕС да признае перспективата на тези страни да станат пълноправни членове на ЕС.

Асоциираното трио“ не иска да върви заедно с другите три членки на Източното партньорство – Армения, Азербайджан и Беларус, който напусна групата, защото според тях имат различни цели.

Ако тенденцията продължи, Молдова скоро може да бъде следващата, която ще се бори за статут на кандидат за членство в ЕС.

Ситуацията със сигурността на Молдова в момента е изложена на риск, защото руските сили провеждат военни операции в Украйна до нейните граници. Според някои анализатори стратегията на Русия е да свърже молдовската територия на Приднестровието, която Москва контролира, с украинските черноморски територии, които се стреми да анексира.