Гръцкият и турският външен министър на диаметрални позиции

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу (дясно) разговаря с гръцкия външен министър Никос Дендиас (ляво) по време на среща в Анкара, Турция, 15 април 2021 г. [EPA-EFE / CHARIS AKRIVIADIS ]

Гръцкият външен министър Никос Дендиас получи изрични заповеди да реагира по съответния ред, ако бъде провокиран по време на среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу миналата седмица. За това съобщиха дипломатически източници в Атина.

В сряда (14 април) външните министри на Гърция и Турция се сблъскаха по редица теми по време на пресконференция в Анкара след първата им среща от година насам.

Двете страни бяха на различни позиции по всички въпроси. Анкара посочи, че изпращането на кораби за изследване на потенциални запаси от газ в гръцките териториални води не е нарушение на международното право. Междувременно Атина настоя, че Турция е нарушила суверенните права на Гърция и е предприела над 400 прелитания в гръцкото въздушно пространство.

Гръцки дипломатически източници посочиха, че двете страни възприемат различен подход при разрешаването на споровете, добавяйки, че подходът на Гърция се основава на европейските ценности и международното право.

Чавушоглу се позова и на демилитаризацията на гръцките острови, която не е приложена от Гърция.

“На островите има армия, защото отнякъде идва заплаха”, отговори Дендиас, позовавайки се на casus belli (повод за война) от страна на Турция.

В този случай casus belli означава, че ако Гърция разшири териториалните си води до 12 морски мили, тъй като запазва правото си да го направи съгласно международното право, това може да предизвика война.

“Няма да можем да разрешим противоречията си, ако продължаваме така”, подчерта Дендиас.