Гърция: ЕС не е готов за нова мигрантска криза

Гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи пристига за пресконференция след срещата си с еврокомисаря по вътрешните работи в централата на ЕС в Брюксел, 9 юни 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Европейският съюз не е в състояние да се справи с повторение на миграционната криза от 2015 г. и трябва да се опита да попречи на хората да бягат от нарастващия конфликт в Афганистан. Това обяви гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи в сряда (11 август).

Митарачи и министри от още 5 държави от ЕС миналата седмица подписа писмо, в което се казва, че депортирането на лицата, за които не е признато, че търсят убежище, трябва да продължат въпреки съпротивата. Митарачи каза, че прекратяването на такова връщане ще изпрати грешно послание.

“Това би довело до повече хора, които се опитват да напуснат Афганистан и да дойдат в Европейския съюз”, каза Митарачи пред Ройтерс.

Единството на шестимата министри, подписали писмото до ЕК, се разпадна в сряда, тъй като Германия и Нидерландия заявиха, че за момента няма да извършват депортации.

Митарачи каза, че ЕС трябва да предложи повече подкрепа, за да помогне на Турция да смекчи натиска от повече пристигащи мигранти от Афганистан. По думите му блокът не може да поеме друга криза, като тази, пред която е изправена през 2015 г.

“Абсолютно не, ЕС не е готов и няма капацитет да се справи с друга голяма миграционна криза”, каза той.

Гърция беше на първа линия на миграционната криза в Европа преди шест години, тъй като близо милион души, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, акостираха на островите й след опасното преминаване от бреговете на Турция с надуваеми лодки.

Талибанските бойци постигнаха внезапни и силни победи в кампанията си за победа над правителството на Кабул, тъй като ръководените от САЩ чуждестранни сили се изтеглят след 20-годишно присъствие.

Много държави от ЕС се притесняват, че събитията в Афганистан могат да предизвикат повторение на миграционната криза в Европа през 2015 г.

“Ние сме загрижени за последиците от влошаването на ситуацията в Афганистан и затова е много важно Европейският съюз да бъде проактивен при предотвратяването на такава криза”, каза Митарачи.