Гърция и Кипър се мръщят на “мекото отношение” на ЕС към Турция

Гръцките медии съобщиха, че и двете страни смятат текста за "проблематичен", тъй като има значителни разлики в сравнение с "подхода на морков и тояга към Турция", който бе представен от Европейската комисия по-рано тази седмица. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Общата декларация на ЕС за Турция, която се обсъжда преди срещата на върха на ЕС на 25-26 март, “не отразява” балансирания подход на върховния представител за външната политика Жозеп Борел в неотдавнашния му доклад за бъдещето на отношенията между Брюксел и Анкара, заявиха Атина и Никозия.

Гръцките медии съобщиха, че и двете страни смятат текста за “проблематичен”, тъй като в него има значителни разлики в сравнение с “подхода на моркова и тоягата за Турция”, който бе представен от Европейската комисия по-рано тази седмица.

В проекта от 22 март се казва, че лидерите от блока ще “работят за модернизация на митническия съюз“, като се позовава на търговско споразумение между ЕС и Турция от 1995 г., което може да бъде разширено, за да включва услуги, обществени поръчки и земеделски стоки.  

В проекта се казва още, че Турция заслужава повече финансова подкрепа заради приемането на милиони сирийски бежанци. Предвиждат се и по-активни дипломатически контакти.

Освен това, ако Анкара се противопостави на интересите на блока или предизвика нови конфликти, заплахата от икономически санкции ще остане на масата.

Никозия казва, че в общата декларация липсва справка за нарушаването на правата на човека в Турция, а Атина се оплака, че текстът не отразява “баланса“ в доклада на Борел.

EURACTIV.com научи, че редица страни не са доволни от суровата формулировка в доклада на Борел. Сред тях са Унгария, Малта и България, които според съобщенията са поискали да се смекчи тона.

Българският посланик в ЕС Димитър Цанчев каза на своите партньори от ЕС в Съвета по външни работи в понеделник, че “за България е много важно съвместната декларация на ЕС и Турция за миграцията да се прилага стриктно и изцяло. Финансовата помощ от ЕС за бежанци в Турция трябва да продължи”.

Голям морков

ЕС е определил за Турция два транша от по три милиарда евро в съответствие с двустранното споразумение от 2016 г. и е дошло време за трети транш. България счита, че Турция спазва ангажиментите си и че механизмът трябва да бъде запазен.

Висящите проблеми с Анкара обаче надхвърлят отношенията между ЕС и Турция. Лидерите от общността признаха, че са в тясна координация с новата администрация на Съединените щати, за да видят какви следващи общи стъпки да предприемат.

Турция ядоса Вашингтон като купи руски ракетни системи С-400, но държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви във вторник, че въпреки различията с Анкара, “Турция е дългогодишен и ценен съюзник“. Той добави, че САЩ и НАТО имат силен интерес “да държат Турция наблизо”.

Критиците в Брюксел обаче предполагат, че американският президент Джо Байдън е помолил Европа да поддържа добрия тон с Турция заради ескалиращата криза между Запада и Русия. Но Гърция и Кипър виждат себе си като жертви на подобни тактики.

Както държавният секретар на САЩ, така генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ще използват Атлантическия алианс като платформа за разрешаване на продължаващата криза между Гърция и Турция. Още повече, че вече е установен  механизъм за “разсейване на напрежението”  в Източното Средиземноморие.