Гърция отрича твърденията на НАТО за начало на диалог с Турция

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър в четвъртък вечер, че след негови разговори с двамата лидери, Турция и Гърция са се съгласили да “влязат в технически преговори в рамките на НАТО за установяване на механизми за военна деескалация, за да се намали рискът от инциденти в Източното Средиземноморие.[EPA/OMER MESSINGER]

Атина отрече информацията в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от четвъртък (3 септември), че Гърция и Турция са се съгласили на технически преговори за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие. Гръцки дипломатически източници посочиха, че единственият начин за деескалация е Турция да изтегли военните си кораби от гръцките води.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър в четвъртък вечер, че след проведени разговори с двамата лидери, Турция и Гърция са се съгласили да “влязат в технически преговори в рамките на НАТО за установяване на механизми за военна деескалация, за да се намали рискът от инциденти в Източното Средиземноморие”.

Столтенберг добави, че Гърция и Турция са “ценни съюзници” и че НАТО е важна платформа за консултации по всички въпроси, които засягат общата ни сигурност.

НАТО прие Гърция и Турция за членове, за да укрепи южния си фланг, но и за да предотврати войни между отколешните врагове.

“Оставам в тясна връзка с всички заинтересовани съюзници, за да намерим решение за напрежението в духа на солидарността на НАТО”, каза той.

Гръцките дипломатически източници обаче веднага подчертаха, че съобщението за “предполагаеми технически преговори в рамките на НАТО не отговаря на действителността”.

Източниците посочиха, че са взели под внимание намерението на Столтенберг да работи за създаване на механизми за деескалация в рамките на НАТО.

“За деескалация обаче може да се сметне само незабавното изтегляне на всички турски кораби от гръцки води”, посочват източниците.

Столтенберг е изразил намерението си да предложи технически преговори между Гърция и Турция пред националните делегации на НАТО в Брюксел, съобщиха гръцките медии

Но Атина никога не е давала съгласието си, нито Столтенберг е разговарял с гръцкия премиер или външен министър, посочват източниците.

В същото време турското външно министерство публикува изявление, в което похвали Столтенберг за инициативата.

“Инициативата, която е подкрепяна от Турция, се отнася до започването на военно-технически срещи между двете страни в рамките на НАТО, както генералният секретар обяви днес”, се казва в изявлението.

Според Анкара фокусът на срещите трябва да е деескалацията на конфликта, свързан с договореностите, разгледани преди това на двустранно ниво между военните власти на двете страни, но “те не са свързани с нерешените двустранни въпроси между Турция и Гърция”.

“Очакваме Гърция да подкрепи тази инициатива на генералния секретар на НАТО”, подчерта турското външно министерство.

Напрежението между Гърция и Турция, които са страни членки на НАТО, ескалира опасно през последните седмици, след като Турция реши да изпрати сеизмичния кораб “Оруч Реис”, придружен от кораби на турския флот, в гръцки териториални води.

ЕС е подготвил списък със санкции срещу Турция, в случай че Анкара не деескалира напрежението и не изтегли бойните си кораби от водите на Гърция. Турция има краен срок до следващата среща на върха на ЕС на 24 септември.

Нещата обаче не са се променили много след ултиматума на ЕС.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу предупреди в събота (29 август), че ако Гърция разшири морските си граници в Егейско море, Турция ще разглежда това като причина за война.

ЕС отговори, че Анкара има ясен график за деескалация на конфликта и ако той не бъде спазен, блокът ще приложи първата фаза на санкциите, засягащи турския енергиен сектор.

Нов тласък от Берлин

Гръцките медии съобщиха също, че германският канцлер Ангела Меркел е провела телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайп Ердоган с цел деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие.

Според изявление на турското президенство, Ердоган се е разгневил на някои членове на НАТО, които подкрепят Гърция. Ердоган очевидно е имал предвид Париж, който публично подкрепи Гърция и изпрати военни кораби в региона.

“Подкрепата на някои страни към егоистичното и несправедливо отношение на Гърция в Източното Средиземноморие, е неприемлива”, посочи Ердоган.

Разледване на инцидента между Франция и Турция

Наскоро НАТО започна разследване на военноморски инцидент между Франция и Турция край бреговете на Либия.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли осъди поведението на Турция на два пъти по време на двудневната среща на министрите на отбраната през юни.

“Въпросът за този ​​изключително сериозен инцидент трябва да бъде повдигнат и нашите съюзници споделят загрижеността ни”, подчерта Парли пред френския сенат. Тя посочи, че осем от 30-те члена на НАТО са подкрепили нейното изказване.

“Необходим е размисъл върху случващото се в Aлианса. Трябва да обърнем внимание на злоупотребите, които се случват там”, добави тя.

В отговор на въпрос дали има разултати от разследването на скорошния френско-турски инцидент, служител на НАТО коментира за EURACTIV: “Военните органи на НАТО са представили своя доклад за инцидента между Турция и Франция в Средиземно море”. Тъй като това е секретен доклад заключенията му няма да станат публично достояние.