Гърция поиска спешна среща на ЕС за действията на Турция до бреговете й

Архивна снимка. Националният кораб за сеизмични проучвания Oruç Reis плава по Босфора в Истанбул, Турция, 21 ноември 2018 г. [Tolga Bozoglou/EPA/EFE]

Гърция поиска ЕС да проведе извънредна среща на министрите на външните работи, съобщи министър-председателят във вторник (11 август) на фона на разрастващия се спор с Турция в източното Средиземноморие.

Напрежението бе засилено в понеделник, когато Анкара изпрати изследователския кораб Оруч Реис от гръцкия остров Кастелоризо, чиито морски права Турция оспорва.

„Външният министър ще поиска спешно заседание на Съвета по външни работи на Европейския съюз“, се казва в кабинета на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Говорителят на шефа на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че ситуацията е „изключително тревожна и трябва да бъде решена в диалог“.

„Не мога да ви кажа дали днес ще бъде взето решение. Но, разбира се, ние сме съгласни, че ситуацията в източното Средиземноморие е изключително тревожна и трябва да бъде решена в диалог, а не в поредица и последователност от стъпки, които увеличават ескалацията и напрежението „, заяви говорителят Петер Стано пред журналисти.

„Очевидно развитието на събитията място за съжаление показва, че трябва да се направи още, за да се намали напрежението и да се обърне много негативната и злощастна тенденция на ескалация,“ каза говорителят, като добави:

„Ето защо (Борел) заяви, че полага всички усилия, необходими за възстановяване на положителния конструктивен диалог. Тези усилия продължават“.

Морското проследяване във вторник показма, че корабът се намира югоизточно от остров Крит. Той е ескортиран от флотилия на турския военен флот и е проследен от гръцки военни кораби.

Официална турска снимка показва Оруч Реис, придружен от пет военни кораба.

Турция обяви, че корабът ще извършва дейности между 10 и 23 август.

Подобна криза миналия месец бе предотвратена, след като Турция изтегли кораба за преговори с Гърция и Германия, в качеството на ротационен председател на ЕС.

Но настроенията се влошиха миналата седмица, след като Гърция и Египет подписаха споразумение за създаване на изключителна икономическа зона в региона.

„Антагонизъм и недоверие“

Енергийните проучвания в богатия на газ източно Средиземноморие са чест източник на напрежение между Турция и съседите й, включително Гърция, Кипър и Израел.

Мицотакис се срещна в понеделник със своите военни началници и разговаря с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Борел в неделя нарече действията на Турция „изключително обезпокояващи“ и „рецепта за по-голям антагонизъм и недоверие“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прозвуча малко по-примирително след среща със собствените си министри по-късно в понеделник.

„Нека всички се съберем като средиземноморски страни и да намерим формула, която защитава всичките ни права“, каза Ердоган в национално обръщение.

Но Ердоган добави: „Не можем да позволим (нации) да игнорират голяма държава като Турция и да се опитат да ни затворят до бреговете ни.“

Столтенберг призова за спазване на международното право по време на разговори в понеделник с гръцкия премиер.

„Ситуацията трябва да бъде решена в дух на съюзническа солидарност и в съответствие с международното право“, писа Столтенберг в Туитър.

Турското външно министерство заяви, че споразумението между Гърция и Египет е „нищожно“.

Египет, Кипър и Гърция също денонсираха друго спорно съглашение, подписано миналата година между Анкара и признатото от ООН правителство в Либия.

Гърция, Кипър и Израел през януари подписаха споразумение за огромен проект за газопровод за транспортиране на газ от източното Средиземноморие до Европа, въпреки враждебността на Турция към споразумението.