Гърция се оплака, че турски кораб прави проучвания в Егейско море

Корабът Чешме  [ShipSpotting.com]

Гърция заяви, че е протестирала срещу Турция заради разполагането на нов проучвателен кораб в Егейско море. Тя определи изпращането на нов кораб след “Оруч рейс” като “ненужен“ ход, докато в същото време съюзниците от НАТО се стремят да възобновят преговорите за дългогодишния морски спор.

Съобщение, издадено от турския флот тази седмица, показва, че изследователският кораб “Чешме“ ще провежда хидрографско проучване от 18 февруари до 2 март  в международни води, където двете страни имат интереси.

“Това е ненужен ход, който не помага за позитивните отношения“, заяви говорителят на правителството Христос Тарантилис пред репортери. Външното министерство е направило устна жалба, заявиха правителствени служители.

Корабът “Чешме” изглежда като военен кораб. Анкара смята, че районът е в международни води и твърди, че океанографските изследвания нямат връзка със спора с Гърция, казаха турски дипломатически източници.

Те заявиха, че проучвателният плавателен съд ще извърши същия вид научни изследвания, които Гърция наскоро проведе в района, които бяха разрешени по силата на споразумение от 1976 г. между двете страни.

Гръцките служители заявиха, че въпреки че “Чешме” е действал в международни води, отговорността за издаване на разрешителни в тази част на Егейско море е на Гърция.

След петгодишна пауза и месеци напрежение заради припокриващи се претенции за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие и Егейско море миналата година гръцки и турски представители се срещнаха в Анкара на 25 януари, за да се опитат да сложат край на конфликта за морските зони.

Срещата в Истанбул приключи след няколко часа и двете страни, които им предстои да обсъждат спорове от десетилетия, се договориха да се срещнат отново в Атина.

Атина изпрати покана до Анкара, в която предлага преговорите да се възобновят в началото на март – преди срещата на върха на европейските лидери – и тя очаква отговор от Турция, каза говорителят на външното министерство Александрос Папайоану пред репортери.

От 2002 г. насам двете страни са провели десетки кръгове преговори, за да се опитат да поставят основите за ефективни преговори по въпроса. Но пречките остават, включително това, за което всяка страна е готова да преговаря.

Висящите въпроси между Гърция и Турция могат да бъдат обсъдени и решени чрез използване на НАТО като платформа за координация и сътрудничество, заяви в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.