Г-7 обсъжда очи в очи напрежението с Русия и Китай

Blinken-arrives-in-London-800x450 [Twitter акаунт на Антъни Блинкен]

Великобритания е домакин на първата среща с физическо присъствие от две години насам на външните министри от Г-7, в която участва и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Западните сили ще обсъдят възстановяването на пандемията от Covid-19 и нарастващото напрежение с Русия и Китай.

Събитието в Лондон ще подготви почвата за срещата на върха през юни, в Югозападна Англия, която ще бъде и първото посещение на Джо Байдън в Европа като президент на САЩ. Г-7 включва Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, както и ЕС. Русия беше отлъчена от Г8 след анексирането на Крим през 2014 г.

Към двете събития ще се присъединят и индийски лидери.

Много от страните до Г-7 се обединяват около подкрепа за Индия, след като най-гъсто населената демокрация в света се сблъсква с ужасяваща вълна на коронавируса, докато пандемията на Запад отстъпва благодарение на масовите ваксинации.

След Брекзит, Великобритания преориентира външната си политика към Азиатско-Тихоокеанския регион. Тази седмица, британският външен министър Доминик Рааб също ще бъде домакин на министри от Австралия, Южна Корея и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Рааб заяви, че някои от бариерите между Г-7 и други съмишленици трябва да бъдат премахнати, за да може да има по-широка мрежа от съюзници, отстояващи свободните пазарни принципи и демокрацията.

Механизъм за бързо реагиране

В лицето на „руската лъжа и пропаганда“ спрямо Украйна и други фронтове, Рааб заяви, че иска Г-7 „да излязат с предложение за бърз механизъм за опровержение“ срещу дезинформацията.

“Така, че когато видим как тези лъжи и пропаганда, или фалшиви новини се разпространяват, ние не можем поотделно, а трябва заедно да предоставим опровержение и да предоставим истината на хората в дадена страна, но също така и в Русия, или Китай, или по целия свят“, каза Рааб.

Според британски, американски и европейски служители по сигурността, Русия и Китай се опитват да всяват недоверие към Запада, дали чрез дезинформация по време на избори, или чрез разпространяването на лъжи относно западните ваксините срещу COVID-19.

Русия отрича да се намесва в чужбина и твърди, че Западът е обзет от антируска истерия. Според Китай, Западът се държи като глобален полицай.

Британският външен министър каза също, че много от съюзниците искат “да знаят как е започнала тази пандемия“. Огнището на коронавирус, което пламна в Китай през 2019 г., отне живота на 3,2 милиона души и струва на света трилиони долари производствени загуби.

Блинкен в Украйна

Тази седмица Блинкен ще посети Украйна, където ще обещае “непоколебима“ подкрепа от страна на САЩ, след струпването на руски войски край украинската граница.

В двустранни разговори от понеделник, преди министрите от Г-7 да седнат на работна вечеря, Рааб и Блинкен ще обсъдят Афганистан, Китай, Иран и търговията, заяви британското външно министерство.

Подобно на Русия, Китай също е обвинен от западното разузнаване за организирането на тролове в социалните мрежи и за използване на чуждоезичните си медии за изкривяване на истината по въпроси като тежкото положение на уйгурите в Синдзян.

Що се отнася до Китай, САЩ очакват Г-7 „да обсъдят как можем да работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, за да се справим с колективните си предизвикателства от силна позиция“, заяви пред репортери висшият служител на Държавния департамент Ерика Баркс-Ръгълс.

Гняв заради орязани помощи

“Ще предприемем действия, за да осигурим справедлив достъп до ваксини по целия свят, като поставим глобални цели за образование на момичетата, съгласуваме амбициозни действия по изменението на климата и разработим нови мерки за предотвратяване на глада“, заяви Рааб.

След като съкрати бюджета си, Великобритания е изправена пред протести, като агенции на ООН, включително и детската UNICEF, предупреждават за опустошителното въздействие за милиони хора по света.

Подобно на останалите в Г-7, Великобритания твърди, че трябва да се справи с бюджетния натиск, предизвикан от огромните разходи за справяне с пандемията от Covid-19, въпреки че групата на седемте обещава финансиране за справедлив достъп до ваксини за по-бедните страни.

В допълнение към азиатско-тихоокеанските гости, Южна Африка ще присъства на срещата тази седмица, както и на тази през юни.

Последната среща на живо, на която външните министри на водещите световни икономики участваха, се състоя в морския курорт Динар, в северозападна Франция, през април 2019 г.

По време на официалните разговори във вторник и сряда, министрите от Г-7 ще разполагат със съоръжение за тестване на място, както и с плексигласови прегради, които да ги разделят по време на срещите. Великобритания е наложила и ограничения спрямо числеността на делегациите.

“Срещите ще бъдат демонстрация на това как да се води безопасно и успешно дипломация докато се възстановяваме от пандемията“, заяви Министерството на външните работи.

Великобритания също се готви да бъде домакин на следващата среща на върха на ООН през ноември в Глазгоу, посветена на борбата срещу климатичните промени, COP 26.

“Пандемията и климатичната криза са най-скорошното напомняне, че живеем в глобална общност“, каза Баркс-Ръгълс, след като Байдън върна САЩ към глобалните климатични преговори.

“Нашата история на споделени ценности с нашите партньори от Г-7 ще служи като стабилна основа, за да отговорим на тези глобални предизвикателства“, добави американският представител.

Напрежение между Русия и Запада

Срещата на Г-7 протича по време на невиждано от Студената война насам напрежение между Запада и Русия.

Напрежението между Русия и Европейския съюз ескалира в петък (30 април), след като Москва забрани на осем високопоставени лица на ЕС да влязат в страната. Сред тях е председателят на европарламента Давид Сасоли и земестник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова.

Москва заяви, че този ход е отговор на санкциите, наложени от Европейския съвет миналия месец срещу четирима висши руски служители по сигурността заради ареста на  Алексей Навални и полицейските насилия в отговор на протести в негова подкрепа.

ЕС осъди този ход и предупреди, че може да отговори.

“Това действие е неприемливо, няма никаква правна обосновка и е напълно неоснователно. Той е насочен директно към Европейския съюз, а не само към засегнатите лица“, се казва в съвместно изявление на ръководителите на Европейския съвет, Комисията и Парламента, като се добавя, че “ЕС запазва правото да предприеме ответни мерки“.