Г-7 търси консенсус за Китай в първа среща на живо след пандемията

Британският външен министър Доминик Рааб (C) е домакин на външни министри от Г-7 в Лондон, Великобритания, 4 май 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

В първа среща на живо от две години насам външните министри от Г-7 обсъдиха във вторник, 4 май, как да формират общ фронт спрямо все по-настойчивия Китай.

Като подкрепи призивите на американския президент Джо Байдън за по-задълбочен алианс на демокрациите, домакинът Великобритания покани гости, включително Индия, Южна Корея и Австралия, за участие в част от преговорите в Лондон, които ще се проведат в рамките на три дни.

Заради мерките против ковид външните министри се поздравиха с лакти и бяха придружени от малоброен персонал, докато се събираха в Къщата Ланкастър, имение в Уест Енд, в първия ден посветен предимно на дебат за Китай. Нарастващата военна и икономическа тежест на Пекин и желанието му да упражнява все повече влияние смути западните демокрации.

“Нашата цел не е да се опитваме да задържим или притиснем Китай”, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, който във вторник се срещна и с британския премиер Борис Джонсън.

“Това, което се опитваме да направим, е да поддържаме международния ред, основан на правила, в който нашите страни са инвестирали в продължение на десетилетия в полза не само на нашите собствени граждани, но и за хората в цял свят – включително и Китай”, каза Блинкeн пред репортери в понеделник.

След сесията във вторник, високопоставен американски служител заяви, че в рамките на Г-7 не е имало реално разногласие по темата за Китай или по други въпроси.

Всички министри изразиха тревога за репутацията на Китай относно правата на човека, на фона на възмущение от масовото лишаване от свобода на уйгурски мюсюлмани, както и “принудителната” икономическа политика на Пекин спрямо други държави, заяви служителят пред репортери.

Официалният представител каза, че разговорите са по-скоро за координиране на действията, отколкото за приобщаване на страни “съмишленици“.

Отношенията Европа – Китай

Във вторник Европейската комисия преустанови усилията си за одобряване на мащабно инвестиционно споразумение между ЕС и Китай.

През декември миналата година двете страни сключиха всеобхватно споразумение за инвестиции (CAI), но сделката срещна съпротива в Европейския парламент заради информация относно лагери за принудителен труд в Китай.

Европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис заяви във вторник (4 май), че усилията за получаване на одобрение за предложената мащабна сделка са били на практика преустановени след налагането на двустранни санкции.

Новината за спирането на споразумението със сигурност ще е добре дошла в САЩ, въпреки че официални лица заявиха, че темата не е дискутирана за момента по време срещите на Г-7.

Сътрудничество, когато е възможно

Британският външен министър Доминик Рааб призова за “придържане на Пекин към поетите ангажименти“, включително по отношение на Хонконг, на който беше обещана отделна система, преди Лондон да предаде колонията през 1997 г.

Рааб също призова за “намиране на конструктивни начини за работа с Пекин, по разумен и позитивен начин, където това е възможно“ – включително по въпросите за изменението на климата.

“Искаме да видим как Китай поема отговорност и изпълнява пълноценно ролята си“, каза Рааб.

Бившият държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че демокрациите трябва да “окажат огромен натиск върху Китай в съда на общественото мнение”.

“Вярвам, че е наложително не само администрацията на Байдън, но и всички наши съюзници да се обединят в отправянето на определени изисквания към Китай“, каза тя в “Чатъм Хаус“ в Лондон.

Външните министри от Г-7 също обсъдиха спираловидната криза в Мианмар, както и тези в Сирия, Афганистан, Либия, а и големите опасения спрямо Русия.

В сряда Блинкен ще пътува към Украйна в знак на подкрепа, след като миналия месец Русия струпа, а след това изтегли 100,000 военнослужещи по граничните региони и Крим.

Завръщане на дипломацията

Г-7 се подготвя за срещата на върха на лидерите идния месец, в Корнуол, Югозападна Англия, при първото чуждестранно посещение на Байдън като президент.

Американският представител заяви, че Великобритания планира второ заседание на външните министри от Г-7 по-късно през годината.

Втората среща ще коментира включването на африканските държави, в опит да се обърне повече внимание на проблемите на континента, каза служителят.

Великобритания също обяви, че министрите на финансите на Г-7 ще се срещнат за първи път лично от пандемията насам – на 4 и 5 юни, отново в Къщата на Ланкастър.

Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел приветства завръщането на дипломацията на четири очи.

“По време на видеоконференция просто четете лист хартия, няма интерактивност”, каза Борел.

С личните разговори “това е начинът, по който се постига консенсус. Това е начинът, по който се постигат споразумения”.