Дания взе страната на Байдън в скандала за подводниците

Датският премиер Мете Фредериксен изслушва президента на САЩ Джо Байдън (на екрана) по време на виртуална международна среща на високо равнище по климата в кабинета на министър-председателя в Копенхаген, Дания, 22 април 2021 г. [EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN]

Дания, един от най-близките съюзници на Вашингтон в Европа, не е съгласна с критиките на Франция и ЕС към САЩ за споразумението за подводници с Австралия. Това обяви премиерът Мете Фредериксен в сряда (22 септември).

Тя защити американския президент Джо Байдън като „много лоялен“ към Европа, въпреки че САЩ и Австралия лишиха Франция, която е член на ЕС, от договора за подводниците.

Позицията на Копенхаген контрастира с тона на срещата във вторник в Брюксел, на която повечето европейски дипломати изразиха солидарност с Париж, макар и някои да предупредиха за възможен разрив с Вашингтон.

„Мисля, че е важно да се каже – предвид разговорите, които се водят в Европа в момента – че виждам Байдън като много лоялен към трансатлантическия съюз“, каза Фредериксен в интервю за датския всекидневник Politiken от Ню Йорк.

„И като цяло не трябва да превръщаме конкретни предизвикателства, които винаги ще съществуват между съюзниците, в нещо, което не би трябвало да бъдат“, добави тя.

На въпрос дали разбира критиките на Париж и Брюксел, датският лидер отговори: „Не, не ги разбирам, изобщо не ги разбирам“. „Това не означава, че ние в датското правителство задължително сме съгласни със САЩ за всичко и също така казахме, че бихме искали да видим различно излизане от Афганистан, но не чувствам абсолютно никакво разочарование от новата администрация на САЩ“, каза тя.

Дания отдавна е лоялен съюзник на САЩ. Страната изпрати войски в Ирак и Афганистан и редовно дава приоритет на ангажиментите си за НАТО над Европа по въпросите на отбраната.

„Няма съмнение, че Джо Байдън отдалечава външната политика на САЩ от една много изолационистка позиция“, каза тя, намеквайки за политиката „Първо Америка“ на предшественика на Байдън Доналд Тръмп.

Вашингтон се насочва „за пореден път да поеме ролята на световно лидерство, роля, която само САЩ могат да поемат“, каза Фредериксен. „И ако Съединените щати не го направят, никой друг не може да заеме тяхното място“, добави тя.