ДБ призова за подготовка за поемане на контрол върху части от “Лукойл България“

Лукойл България [Живко Ангелов, Дневник]

“Демократична България“ поиска правителството да се подготви за възможно поемане на контрола върху различни активи на “Лукойл България” от страна на държавата, ако националните интереси изискват това. Политическият призив бе направен с декларация от парламентарната трибуна, като дясноцентристката коалиция настоява за “депутинизация“ на политическия и икономическия живот в България.

Предложението за поемане на контрола върху ключови за националната сигурност активи на руски компании в България следва сходни политики, които вече бяха обявени от Германия в началото на седмицата.

В момента германското правителство подготвя за внезапно спиране на доставките на руски газ с пакет за спешни случаи, който може да включва поемане на контрол над критични за икономиката фирми. В страната вече се обсъжда как може да използва мярката на практика, като например да се поеме контрола над рафинерията PCK, управлявана от руската „Роснефт“ в град Швед близо до Полша. Тази рафинерията със сигурност ще бъде засегната от петролното ембарго, което ЕС смята да наложи.

В този контекст “Демократична България“ настоява за разработване на инструментариум за замразяване и поемане на контрол върху активи на Русия или други санкционирани лица. Коалицията настоява да се създаде система за проследяване, контролиране и осветяване на финансови потоци от руски източници, включително насочени към медии и политически и обществени организации в България.

ДБ настоява за въвеждане законова възможност за поемане на контрол върху стратегически обекти, които в момента са контролирани от свързани с Руската федерация или режима на Путин лица.

“Руската война срещу Украйна представлява логически завършек на дългогодишните опити на Путиновия режим да ревизира международния ред и да наложи своята хегемония и модел на развитие в Източна Европа. От десетилетия Кремъл преследва тази своя цел в целия регион чрез широк спектър от инструменти за сплашване и деморализация, пропагандна обработка на общественото мнение, поставяне в икономическа зависимост, ерозиране на институциите и корумпиране на управленския елит. България е сред най-силно засегнатите от този тип хибридно проникване държави в региона“, се казва в декларацията на ДБ.

Коалицията допълва, че поредица от български правителства са си затваряли очите за тази заплаха и са обслужвали с действия или бездействия путиновата политика на българска територия.

“Планомерното премахване на всички форми на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация“, се казва в политическият призив на ДБ.

Управляващата коалиция няма как да стигне до единствено по предложения от ДБ дневен ред, защото БСП няма да подкрепи подобен дневен ред. Евентуална подкрепа може да се търси от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС.