Дело за шпионаж на Huawei в полза на Китай започва в Полша

Логото на китайската Huawei Technologies Co е изложено във Варшава, Полша, 2 юли 2019 г. [David Chang/EPA/EFE]

Докато някои европейски държави обмислят дали да изключат оборудването на Huawei от техните 5G телекомуникационни мрежи, във Варшава на 1 юни, вторник, започна дело за шпионаж с участието на бивш агент на полските тайни служби и бивш служител на китайската компания.

През януари 2019 г., в Полша, бяха арестувани двамата мъже по подозрение, че шпионират за Китай. Това действие засили международния дебат за потенциалните рискове за сигурността от използването на оборудване на Huawei в комуникационните мрежи.

Huawei нееднократно отрече, че оборудването на компанията може да се използва за шпионаж от властите в Пекин, но САЩ налагат натиск на държавите да го забранят. Досега в Европа само Великобритания и Швеция го правят.

Полските прокурори твърдят, че 39-годишният Уанг Уекин, използвайки прикритието на изпълнителен директор на Huawei, е прекарал повече от седем години в шпионаж за Китай, опитвайки се да засили влиянието над полското правителство и “да му даде възможност да… управлява технологична инфраструктура в държавата”, показват документи от делото.

Уанг, който е задържан, е обвинен и във вербуването на бивш агент на полските тайни служби, който, според прокурорите, го е информирал за начините за въздействие върху радиомрежите и услугите за обществена безопасност на страната.

Полският обвиняем, Пьотр Д., години наред е работил в най-висшите етажи на управлението и е обвинен, че “се е предложил като източник на информация” относно публичната администрация.

И двамата мъже отричат ​​каквато и да е неправомерност.

Прокурорите казват, че специалистът по киберсигурност е информирал Уанг за система за наблюдение, която пази от достъп на нарушители до класифицирана информация, изпратена чрез оптични комуникационни мрежи, създадени от военния университет във Варшава.

Адвокатът на Уанг, Бартломей Янковски, заяви че прокурорите нямат доказателства за шпионска дейност на клиента му.

“Няма доказателства за нещо незаконно”, заяви той пред Ройтерс.

В изявление пред Ройтерс миналия месец Huawei, която уволни Уанг след ареста му, но помогна за покриване на разходите по делото, заяви че дейността на компанията е “в съответствие с най-високите стандарти за прозрачност и спазване на законите, и разпоредбите”.

Американските отношения

През 2019г. администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп похвали Полша за арестите, а бившият вицепрезидент Майк Пенс заяви, че те показват намерението на Варшава да гарантира, че телекомуникационният сектор “не е компрометиран по начин, който застрашава националната ни сигурност”.

По това време Варшава се опитваше да убеди САЩ да увеличат военното си присъствие в Полша, разтревожена от повишената увереност на Русия.

Миналата година правителството на премиера Матеуш Моравецки предложи законопроект, който може да доведе до фактическо изключване на Huawei от изграждането на 5G мрежи, но предложението все още не е обсъдено в парламента.

Заради липса на политическа яснота дали трябва да се придържат към исканията на САЩ да изключат Huawei и други китайски доставчици, Европейските мобилни оператори отдавна не са склонни да започнат да инвестират в 5G мрежи, които биха могли да поддържат интелигентни фабрики и самоуправляващи се автомобили.

Huawei заяви, че изключването му от 5G проектите ще означава почти 44 милиарда злоти (12 милиарда долара) загуба за полската икономика и забавяне на пускането на 5G технологията с няколко години.

Компанията оспори наложената от Швеция забрана за оборудването с 5G мрежи и се очаква местният съд да се произнесе.

През април Правителството на Румъния също одобри законопроект, който на практика забранява на Китай и Huawei да участват в развитието на 5G мрежата в страната, но все още е нужно одобрението на горната камара на парламента.