Джонсън зачерта бъдещето на Брекзит със сделка

EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Джонсън присъства на дебата в парламента. [EPA-EFE/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT]

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън спечели битката срещу 30 депутати консерватори при гласуването на противоречивия му законопроект за вътрешния пазар. Документът, който определя начина, по който търговията във Великобритания ще работи извън единния пазар и митническия съюз на ЕС, бе приет на второ четене с 340 срещу 263 гласа в Камарата на общините.

Законопроектът, когато скоро ще се превърне в закон, може да доведе до нарушаване на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. На дневен ред сега са 4-дневни обсъждания на законопроекта в парламентарните комисии.

Демократичната юнионистка партия, която се противопостави на Споразумението за оттегляне заради включването на протокола за Северна Ирландия, също подкрепи правителството.

Преди гласуването Джонсън каза, че законопроектът е “пакет от защитни правомощия, който е от съществено значение за гарантиране на целостта и суверенитета на Обединеното кралство“ и обясни, че приемането му се налага заради “екстремния“ подход на ЕС и “липсата на здрав разум”.

Премиерът също повтори обвинението си, че ЕС действа “недобросъвестно“ и заплашва да блокира и предотврати пътуването на селскостопански стоки от Великобритания до Северна Ирландия. По-рано депутатите отхвърлиха предложението на опозиционната Лейбъристка партия за блокиране на законопроекта. Лейбъристите загубиха вота с 213 срещу 349 гласа. Джонсън защити документа с аргумента, че той е необходим, за да не се превръща Великобритания в заложник на Брюксел в търговските преговори.

“Не можем да допуснем ситуация, в която чужда сила или международна организация да диктува границите на нашата страна. Нито един британски премиер, нито едно правителство или парламент няма да приемат подобен натиск. Не можем да толерираме ситуация, в която европейските ни колеги смятат, че имат силата за разкъсат страната ни”, категоричен е премиерът.

Опозиционните партии и редица бивши министри на консерваторите, включително петима от бившите лидери на партията, разкритикуваха законопроекта и предупредиха, че той ще очерни репутацията на Великобритания пред света.

Законопроектът за вътрешния пазар дава на британските министри правомощия да променят или не прилагат правила, свързани с движението на стоки, които ще влязат в сила от 1 януари, когато Обединеното кралство напусне единния пазар на ЕС, ако не бъде постигнато споразумение за търговията. Това също ще отмени правилата за държавна помощ в Северна Ирландия. Джонсън обвинява Европейския съюз, че използва  договора за оттеглянето, за да постави търговски бариери между континенталната част на Обединеното кралство и Северна Ирландия и дори за налагане на хранителна блокада.

Решението на парламента за вътрешния пазар заплашва да дерайлира преговорите за търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство, което вече е стигнало до задънена улица и заради бъдещия режим на държавна помощ и риболов в Обединеното кралство. Евроинституциите и редица страни членки разкритикуваха законопроекта и поискаха от британското правителство да го оттегли до края на септември. Освен че се сблъска с недоволство в собствената си партия, Джонсън бе критикуван за плановете си от няколко бивши британски премиери, сред тях Тереза Мей, Джон Мейджър и Дейвид Камерън.

Миналата седмица Европейската комисия даде на Джонсън срок до края на септември да оттегли законопроекта и заплаши да предприеме правни действия срещу Обединеното кралство, като заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович определи законопроекта като “изключително сериозно нарушение“ на Споразумението за оттегляне, което “сериозно нарушава доверието между ЕС и Великобритания “.

Ирландският външен министър Саймън Коуни определи законопроекта като последния пример за “непостоянния” подход на правителството на Джонсън към преговорите, който “е съсипал отношенията и ще отрови преговорите”. Лейбъристът Ед Милибанд пък обвини Джонсън в „законодателно хулиганство“.

Въпреки това, въпреки че правителството на Джонсън обяви, че ще ускори приемането на закона, за да е факт, в случай че търговските преговори между ЕС и Обединеното кралство не бъдат финализирани преди края на 2020 г. Ако обаче Камарата на лордовете отхвърли законопроекта,  приемането му може да се забави с една година.