Дилемата на Путин: Какво да прави с Лукашенко?

Руският президент Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко по време на среща в черноморския курорт Сочи, Русия, 7 февруари 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Антиправителствените протести в Беларус донесоха със себе си неочаквана дилема за президента Владимир Путин. Кремълският лидер предпазливо обмисля ходовете си в момент, чувствителен за Русия.

Протестите срещу режима на президента Александър Лукашенко след оспорваните избори в Беларус все още нямат антируски характер. Това, според анализаторите, е ключова разлика в сравнение с протестът, който свали от власт украинското промосковско правителство през 2014 г.

Путин има няколко тактики и макар че използването на сила – при повторно изпълнение на сценария, при който Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепи сепаратистите в източната част на страната – не може да бъде изключен, това остава вариант.

Протестното движение се сформира в неподходящ за Кремъл момент на фона на резкия спад на популярността на Путин в сравнение с високите стойности, наблюдавани след анексирането на Крим и изключително необичайните протести, разтърсващи източните части на страната.

“Руснаците не са сигурни как да реагират на събитията в Беларус”, казва Густав Гресел, старши политически сътрудник в Европейския съвет за външна политика.

“Те стигнаха до извода, че с Лукашенко вероятно е свършено, но за тях е срамно, ако това се реши от улицата. Те трябва да вмъкнат ситуацията в процес, в който имат контрол”, посочи той пред АФП.

Гресел коментира, че картината за Путин е сложна, тъй като Лукашенко не е уважавана фигура в Кремъл, а Русия не е обект на омраза в Беларус, за разлика от отношението в Украйна.

Междувременно сама по себе си ситуацията с протестното движение е сложна, а ясен лидер липсва.

Лицето на протеста, загубилият кандидат за президент Светлана Тихановская, сега е в изгнание в Литва. Тя се стреми да обедини различни групи граждани – от работници във фабрики до млади хора в крак с технологиите.

“Мисля, че търсят начини да управляват процеса… (Лукашенко) е някой, който може да бъде заменен без Кремъл да загуби твърде много; той вече не е лицето на руско-беларуското приятелство”, добави Гресел.

“Готови за действие”

Анализаторите предупреждават да не се правят сравнения между Украйна и Беларус. Беларус е доста различна нация от южната си съседка, която тръгна по прозападен път след кризата в Украйна през 2014 г.

Руският е основният език почти навсякъде в Беларус, отношението към Москва е по-положително, а двете страни желаят да отпразнуват героизма на съветските войски през Втората световна война – конфликт, който струва живота на приблизително една четвърт от населението на Беларус.

“Русия действа много внимателно. Протестите не са антируски, в беларуското общество не се наблюдава антируско настроение и Русия не иска да промени това”, коментира Ана Мария Динер, анализатор в Полския институт за международни отношения (PISM).

Тя посочва, че ако се появи нова фигура, която ще поддържа Беларус в политическия си съюз с Русия и регионалния съюз за сигурност на ОДКБ, това ще е приемливо за Москва.

“Русия не иска да се ангажира военно”, подчертава Динер и добави, че на Путин вероятно му е омръзнало от Лукашенко.

Но добавя: “Сигурна съм, че Русия е готова да предприеме действия по всички варианти, включително и военния, въпреки че този ход би бил най-скъп за Русия”.

Лукашенко и Путин многократно са разговаряли по телефона през последната седмица, като беларуският президент посочи, че руският лидер е предложил пълнo съдействие за гарантиране на сигурността.

“Усещане за несигурност”

Найджъл Гулд-Дейвис, бивш британски посланик в Беларус и старши сътрудник на Международния институт за стратегически изследвания (IISS), посочва, че Путин има ужасни отношения с Лукашенко.

„Те вече не се обвързват с Лукашенко“, каза той, като добави, че в тази ситуация Москва изобщо не е пасивна.

Стефан Шестанович, старши сътрудник на базирания във Вашингтон Съвет по външни отношения, коментира, че Москва има добри контакти с елита на Беларус, който от своя страна се възползва от добрите си отношения с Русия.

“Тези връзки и благоприятни нагласи сред елита на Беларус дават на Путин много лостове да контролира падането на Лукашенко”, посочва той.

И все пак Путин не би искал улицата да свали от власт Лукашенко в момент на антикремълски протести в източни руски град Хабаровск.

“Очевидно е, че революцията в Беларус не е нещо, което Владимир Путин би искал да се  взаимства в Русия”, заяви пред АФП Катя Глод от Центъра за евопейски политически анализи (CEPA).