Димитър Цанчев е посланикът на ЕС в Израел

Димитър Цанчев в предаването на Георги Любенов. [Скрийншот от БНТ]

Димитър Цанчев, посланикът на България в ЕС, е назначен за посланик на ЕС в Израел, обяви в петък (2 юли) Европейската служба за външни отношения. За кандидатурата му се знаеше от няколко месеца, но запознатите пазеха дискретност, по дипломатически съображения и по приятелски подбуди, за да не му мине котка път.

Постът посланик в Израел е един от най-важните за европейската дипломация и назначаването на българин несъмнено е успех за нашата страна. Цанчев е бил силен кандидат за поста, защото е бил посланик на България в Израел в периода 2008-2010 г., познава в тънкости европейската политика като дълго служил посланик към евроинституциите (от 2012 г.), завършил е арабистика и говори иврит.

Като посланик в Брюксел Цанчев беше дискретен във връзките си с медиите, като се появяваше пред камера най-често до бившия премиер Бойко Борисов по време на срещите на върха на евросъюза, който имаше нужда от него, за да му превежда.

Цанчев беше интересен, но трудно достъпен събеседник. За разлика от други посланици на страни-членки на ЕС, които редовно правят брифинги с журналисти сънародници, както и с международната преса, Цанчев проведе само няколко такива брифинга с българските журналисти в Брюксел за дългия си престой.

Пред EURACTIV Цанчев каза, че благодари на върховния представител на ЕС Жозеп Борел за оказаната чест и отговорност, която по неговите думи представлява признание за българската дипломатическа служба.

Според източници на EURACTIV не е известно кой ще замени Цанчев на поста в Брюксел, не са правени дори предложения, въпреки че във Външно от месеци знаеха, че той ще оваканти мястото. В София също мястото на “посланик на ЕС” стои свободно от септември 2019 г. За попълването му обаче носи отговорност Брюксел. По информация на EURACTIV, след проведения конкурс “късият списък” се състои от две имена и топката е лично при шефа на Комисията Урсула фон дер Лайен, която трябва да вземе решение.

Цанчев бе утвърден в пакет от 19 посланици на ЕС, в които има още едно българско име, Десислава Шумелова, назначена за посланик в Есуатини (бившия Свазиленд). В момента тя е ръководител на отдел “Демография, миграция и управление” на Съвместния изследователски център на Европейската комисия. Работила е и като политически служител в Делегацията на Европейския съюз в Южна Африка и в кабинета на Кристалина Георгиева, когато тя беше еврокомисар.