Шефът на европейската отбрана: Нуждаем се и от автономия, и от сътрудничество

Хорхе Домек, главен изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана . [EPA-EFE/Borislav Troshev]

С новите предизвикателства в Европа НАТО вече не може да се справя със задачите си самостоятелно. Затова Европа трябва да засили сътрудничеството си в областта на отбраната, заяви в интервю за EURACTIV Хорхе Домек, който приключва мандата си като директор на Европейската агенция по отбрана (ЕАО).

Хорхе Домек е главен изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана от 2015 г., назначен от ръководителя на ЕС по външната политика Федерика Могерини. Мандатът му изтича през февруари 2020 г.

Според Домек лидерите на ЕС трябва да направят реалност приоритетите в стратегическата програма за отбраната – повече координация в областта на отбраната, повече развитие на съвместните способности, повече технологии и по-силна индустриална база.

„Стратегическата автономия не поставя под въпрос нашата трансатлантическа връзка, не поставя под въпрос подкрепата ни за НАТО като крайъгълен камък за колективна отбрана“, казва още Домек. И допълва, че сътрудничеството в отбраната е другата страна на монетата на стратегическата автономия. „Не може да има стратегическа автономия в Европа без сътрудничество в областта на отбраната“.

Той не е съгласен, че Тръмп и Брекзит е трябвало да се случат на ЕС, за да се ориентират лидерите на блока към общата отбрана. „Основният тласък идва от призива на гражданите. Когато 3/4 от населението на блока смята, че ЕС трябва да предлага по-добра защита, това е доста важно послание“, казва Домек.

„Не коментираме изявления на отделни правителства. Но това, което виждам, е истинско желание на всички държави-членки НАТО да е жива и просперираща организация, която реагира наистина на заплахите и предизвикателствата. Всички тези страни осъзнават, че НАТО вече не може да върши работата сам.“ Така Домек отговоря на въпраси дали френската позиция пречи на европейското сближаване по въпросите на отбраната?

“ЕС е незаменим партньор” на НАТО, казва още директорът на ЕАО. Той припомня, че 22 от страните в ЕС също са съюзници в НАТО. „Би било много странно, че те играят една игра в НАТО и друга в ЕС“, допълва той.

“Когато говорим за Европейския фонд за отбрана, трябва да имаме предвид, че това е най-силният стимул за отбранително сътрудничество между европейските държави-членки, в много случаи включващ техните бюджети за отбрана. Парите идват от джобовете на европейските граждани и по някакъв начин ще подкрепят европейската отбранителна индустрия, за да я направи по-конкурентоспособна зад граница”, обяснява още Домек.