Талибаните напредват, а САЩ обявиха, че от афганистанците зависи да защитават страната

Афганистански служители по сигурността патрулират, след като отново завзеха контрола над части от град Херат. [EPA-EFE/JALIL REZAYEE]

Афганистанските сили за сигурност трябва да защитават страната, заявиха САЩ, след като в понеделник (9 август) талибаните превзеха столицата на шеста провинция, заедно с пограничните градове и търговските пътища.

Президентът Джо Байдън обяви, че военната мисия на САЩ в Афганистан ще приключи на 31 август и допълни, че афганистанският народ трябва да реши своето бъдеще и че той няма да изпрати друго поколение американци за 20-годишната война.

Американският пратеник за Афганистан Залмай Халилзад замина за Катар, където ще “притисне талибаните да спрат военната си офанзива и да преговарят за политическо споразумение”, съобщи Държавният департамент в понеделник.

В разговори в продължение на три дни представители на правителствата и международни организации ще настояват за “намаляване на насилието и прекратяване на огъня и ангажимент да не признават правителство, наложено със сила”, заяви Държавният департамент.

Талибаните, които се борят за възстановяване на строгия ислямски закон след свалянето им от власт през 2001 г., засилиха кампанията си за победа над правителството при изтеглянето на чуждестранните сили.

В понеделник те превзеха Айбак, столицата на северната провинция Саманган.

“В момента талибаните са в битка с афганистанските сили за превземане на полицейския щаб и комплекса на губернатора на провинцията”, каза Зиаудин Зия, депутат от Айбак. Той допълни, че “няколко части от столицата са паднали на талибаните”.

През уикенда въстаниците превзеха столиците на три провинции – Зарандж в южната провинция Нимроз, Сар-е-Пул, в едноименната северна провинция и Талокан, в североизточна провинция Тахар.

Те вече бяха превзели северната провинциална столица Кундуз и Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд.

Говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че САЩ са дълбоко загрижени за тази тенденция, но че афганистанските сили за сигурност имат способността да се борят с бунтовническата група.

“Това са техните военни сили, това са техните провинциални столици, техните хора, които трябва да защитават, и наистина ще се стигне до ръководството, което те са готови да излъчат тук в този конкретен момент”, каза Кърби.

На въпрос какво могат да направят американските военни, ако афганистанските сили за сигурност не водят битка, Кърби отговори: “Не много”.

Американски представители, пожелали анонимност, заявиха, че макар военните да са предупреждавали Байдън по-рано тази година, че столиците на провинциите ще паднат с изтеглянето на войските, те все пак са изненадани колко бързо талибаните са превзели някои от тях.

Обвинения

Победите на талибаните предизвикаха обвинения за изтеглянето на чуждестранни сили. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви пред Daily Mail, че споразумението, постигнато миналата година между САЩ и талибаните, е “гнила сделка”.

Вашингтон се съгласи да се оттегли в споразумение, договорено миналата година по време на президента републиканец Доналд Тръмп.

Уолъс каза, че правителството му е поискало от някои съюзници от НАТО да запазят войските си в Афганистан, след като американските войски напуснат, но не е събрало подкрепа.

Германският министър на отбраната отхвърли призивите войниците да се върнат в Афганистан, след като бунтовниците от талибаните превзеха Кундуз, където германските войски бяха разположени в продължение на десетилетие.

УНИЦЕФ заяви, че 20 деца са убити и че 130 деца са ранени в южна провинция Кандахар през последните 72 часа. “Жестокостите стават все по-големи с всеки изминал ден”, каза представителят на УНИЦЕФ в Афганистан.

Семействата бягат

В Кундуз много отчаяни семейства, някои с малки деца и бременни жени, напуснаха домовете си, надявайки се да достигнат относителната безопасност на Кабул, 315 км. на юг – шофиране, което обикновено отнема около 10 часа.

“Може просто да бъдем принудени да вървим до Кабул, но не сме сигурни дали можем да бъдем убити по пътя”, каза през “Ройтерс” инженерът Гулам Расул,

Хиляди се опитваха да влязат в Кабул, дори след като се случиха нападения в дипломатически райони.

Пред телевизия “Ал Джазира” в неделя говорител на талибаните предупреди САЩ да не се намесват в подкрепа на правителствените сили.