Доклад на ЕС обвинява Русия и Китай, че подхранват недоверие към западните ваксини

Hacker_CREDITDmitry-Tishchenko_Shutterstock-800x450-1 [Dmitry Tishchenko/Shutterstock]

С последните си дезинформационни кампании, руските и китайските медии, систематично се стремят да засилят недоверието към ваксини срещу COVID-19, използвани и произвеждани в ЕС и САЩ. Тези държави целят разделение на Запада, пише в проучването на ЕС.

От декември до април, държавните медии в Китай и Русия разпространяват фалшиви онлайн новини, на различна езици, внушавайки опасенията си относно безопасността на ваксините. Правейки необосновани връзки между поставянето на ваксини и смъртните случаи в Европа, медиите представят руските и китайските ваксини като по-качествени, се твърди в проучването на ЕС.

Кремъл и Пекин отричат всички твърдения за дезинформация от страна на Европейския съюз (ЕС), който издава редовни доклади, стремейки се да работи с Google, Facebook, Twitter и Microsoft, за да ограничи разпространението на фалшиви новини.

Руската и китайската ваксинационна дипломация “следва логиката на играта с нулев резултат, в комбинация с усилия за дезинформация и манипулация, за да се подкопае доверието във ваксините на Запада“, се казва още в изследването, публикувано от отдела за дезинформация на ЕС, част от Европейската служба за външна дейност.

“Както Русия, така и Китай използват контролирани от държавата медии, проксита и социални медии, включително официални дипломатически акаунти в социалните мрежи, за да постигнат тези цели“, твърди доклада, цитирайки 100 руски примера само тази година.

ЕС и НАТО редовно обвиняват Русия в тайни действия, включително дезинформация, в опит да дестабилизира Запада, използвайки разделението в обществото.

“Докладът за дезинформация, който сам по себе си не се базира на факти, е пример за дезинформация“, заяви в четвъртък, Представителството на Китай в ЕС, в отговор на доклада.

Русия отрича подобна тактика, а президентът Владимир Путин обвини чуждестранните врагове, насочилите се към Русия разпространители на фалшиви коронавирус новини.

Проблемите с доставките на АстраЗенека, както и много редките странични ефекти с ваксината, както и с тази на Джонсън & Джонсън, са били удобно използвани, се посочва в доклада на ЕС.

“Както китайските официални канали, така и прокремълските медии разшириха съдържанието на предполагаемите странични ефекти на западните ваксини, представяйки погрешно и сензационно съобщения в международните медии, свързвайки смъртните случаи с ваксината Пфайзер/Бионтех в Норвегия, Испания и други“, се казва в доклада.

Миналата година, Китай се опита да блокира доклад на ЕС, в който се твърди, че Пекин разпространява неверни данни за огнището на коронавирус в страната, според разследване на Ройтерс.

Въпреки че ЕС не ваксинира своите 450 милиона граждани толкова бързо, колкото Великобритания, която вече не е член на съюза, ваксинацията в ЕС постепенно набира скорост, благодарение на дозите на Пфайзер и германският партньор Бионтех.

Руските медии съобщиха, че “Брекзит е спасил Обединеното кралство от разразилия се “ваксинационен хаос“ в ЕС“, посочва доклада и добавя, че “подобни твърдения показват усилие за разделение в рамките на ЕС“.

В доклада се заявява, че официалният руски акаунт на “Спутник V“ в Twitter се опитва да подкопае общественото доверие спрямо Европейската агенция по лекарствата.

“Спутник“ отговори, че кампанията за дезинформация е срещу Русия и нейната ваксина, а не обратното.

“Ще продължим да се борим с дезинформационната кампания срещу “Спутник“, защитавайки човешкия живот по целия свят и монополизирането на ваксините, към което някои производители се стремят“, се казва в Twitter.

Акаунтът в социалната мрежа се управлява от Руския фонд за директни инвестиции, който отговаря за маркетинга и популяризирането на ваксината “Спутник“.

Междувременно Китай промотира ваксините си като “световно обществено благо“ и  ги представя “като по-подходящи за развиващите се страни, а също и за Западните Балкани“, се посочва в доклада. Страните от Западните Балкани се разглеждат като бъдещи членове на ЕС.