ДПС критикува в Европарламента българската позиция за Северна Македония

Илхан Кючюк [ЕП]

Групата на либералите от  “Обнови Европа“ в Европейския парламент призова България да оттегли възраженията си срещу кандидатурата на Северна Македония за член на ЕС. В позицията на политическата формация, в която членува и ДПС, се казва, че европейският път на Северна Македония се подкрепя “категорично“.

“Обнови Европа“ изразява загрижеността си относно възраженията на българското правителство по отношение на кандидатурата на Скопие за присъединяване.

“Процесът на присъединяване към ЕС не трябва да се използва от държавите-членки като лост за получаване на отстъпки от съседите или за въвежда не на популистки и националистически дневен ред по вътрешнополитически причини“, се казва в позицията..

Във вторник на видеоконференция на министрите по европейските въпроси на страните от ЕС ще обсъдят състоянието на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания.

Лидерът на “Обнови Европа“ в ЕП Дачиан Чолош (Румъния) казва, че е крайно време да се даде начало на преговорите за присъединяване на Скопие в ЕС.

“Гражданите на Северна Македония чакаха достатъчно дълго. От името на групата “Обнови Европа“ призовавам Съвета (на ЕС) да приеме възможно най-скоро преговорната рамка и по-специално България да спре да блокира и отлага започването на преговорите. В разгара на пандемия за Северна Македония е по-важно от всякога да ускори процеса на реформи, който ще доведе до толкова необходимо социално и икономическо развитие”, казва Чолош.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС, Обнови Европа), който е докладчик на Европейския парламент за Северна Македония, също изказва своето разочароване.

“Много е разочароващо да видим, че България и Северна Македония не са намерили компромис и официалното начало на преговорите за присъединяване е блокирано. Това е ситуация без победител, която подкопава целия процес на европейска интеграция и не служи на гражданите на Северна Македония. България и Северна Македония са две много близки държави, които споделят общо минало и трябва да споделят общо бъдеще в ЕС. Разбира се, разговорът за историята не е лесен и трябва да продължи с течение на времето, но основната отговорност е на политиците, които трябва да покажат лидерство”, коментира Кючук.

През октомври миналата година българският парламент прие декларация, с която подкрепи започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Народното събрание постави редица изисквания към двете държави, а тогава ДПС нямаше възражения.

Към Скопие бе поставено условие да прекрати “по категоричен начин на евентуална европейска легитимация на идеологията от миналото с подчертано антибългарски характер, потискаща правата на българските граждани и на такива с българско самосъзнание”.

Българският парламент настоя Северна Македония да прилага ефективно без забавяне и на добра воля Договора за добросъседство. Поискано бе страната да се придържа към изискването на договора за “обективно, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на исторически събития”.

Депутатите призова Скопие да се придържа стриктно към клаузите за официалния език на Северна Македония и да прекрати всякакви форми на “говор на омразата” към България и граждани на Северна Македония с българско самосъзнание.

Позицията бе гласувана почти единодушно в Народното събрание. “Против“ бяха трима депутати от БСП и един независим.