Евродепутатите се готвят да прекъснат връзките с руския парламент

Активист раздава брошури и вестници на партия "Единна Русия" в Москва, 15 септември 2021 г. Изборите в Русия се провеждат между 17 и 19 септември. [EPA-EFE/YURI KOCHETKOV]

Европейският парламент прие резолюция в четвъртък (16 септември), в която ясно се посочва, че прави разлика между руския народ и режима на президента Владимир Путин. Последният е описан от ЕП като „закостеняла авторитарна клептокрация, ръководена от доживотен президент, заобиколен от кръг от олигарси“.

Резолюцията, приета в навечерието на тридневните избори за нов руски парламент, които приключват в неделя, изразява становището, че демократичното бъдеще на Русия е възможно и че Съветът трябва да приеме стратегия на ЕС за това, в която да има стимули и условия за засилване на вътрешнодемократичните тенденции.

Очаква се обаче голяма победа на управляващата партия в Русия макар и в условия, които трудно биха могли да бъдат описани като демократични. Евродепутатите настояват ЕС да бъде готов да оттегли признаването на резултата от изборите, ако те се проведат в нарушение на демократичните принципи и международното право.

Резолюцията беше одобрена от 494 депутати. 103-ма гласуваха против, а 72-ма – въздържал се.

Парламентът казва, че ЕС трябва да установи съюз със САЩ и други съмишленици, за да противодейства на усилията на Русия и Китай за отслабване на демокрацията в световен мащаб и дестабилизиране на европейския политически ред. Той трябва да предвиди санкции, политики за противодействие на незаконни финансови потоци и подкрепа за активисти за правата на човека.

По отношение на агресията и влиянието на Русия върху източните съседи от ЕС, ЕС трябва да продължи да подкрепя страните от „Източното партньорство“ като Украйна или Грузия и да насърчава европейските реформи и основните свободи в региона. Тези усилия трябва да послужат и за насърчаване на руска подкрепа за демократичните реформи.

В текста се посочва още, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руския газ, петрол и други суровини, поне докато президентът Путин е на власт. Европейската зелена сделка и увеличаването на новите ресурси ще играят решаваща геополитическа роля за постигането на това.

Евродепутатите искат ЕС да изгради свой капацитет за разкриване и спиране на потоците мръсни пари от Русия, както и да разкрие ресурсите и финансовите активи, които свързаните с режима автократи и олигарси са скрили в държавите-членки на ЕС.

„[ЕС] се нуждае от повече смелост, за да заеме силна позиция спрямо режима в Кремъл, когато става въпрос за защита на правата на човека; това е стратегическият ангажимент с руския народ. Става дума за прекратяване на вътрешните репресии, връщане на избора на хората и освобождаване на всички политически затворници“, каза докладчикът Андриус ​​Кубилиус (ЕНП, Литва) след гласуването.

„Освен това, ако парламентарните избори тази седмица в Русия бъдат признати за фалшифицирани, ЕС не трябва да признава руската Дума и трябва да поиска страната да бъде отстранена от международните парламентарни асамблеи, включително тази на Съвета на Европа. Продължителните репресии на Кремъл срещу всички опозиционни кандидати, свободни медии и неправителствени организации подкопават легитимността и честността на тези избори. Руският народ трябва да има право на избор и неговият избор трябва да бъде уважаван, както във всяка друга демократична държава“, добави той.