Евродепутати бият тревога за китайски проект за масово наблюдение в Белград

Камера за наблюдение в Белград [Сайт на неправителствената организация Share]

Европейският парламент разглежда внимателно необичаен китайския подарък за Сърбия – система за масово улично наблюдение, която включва инсталирането на хиляди интелигентни камери, оборудвани с функция за разпознаване на лица.

Сръбското правителство работи активно по изпълнението на проекта „Безопасен град” в Белград от 2019 г. Властите класифицира проекта, реализиран от китайския технологичен гигант Huawei, като „поверителен”, и избягва публично дебат за потенциалните ползи и рискове.

Системата е в състояние да идентифицира лице от цифрово изображение или видео, като сравнява чертите от изображението с наличната база данни. Тя се използва широко в Китай, докато европейците имат сериозни резерви по отношение на подобна новост, напомняща за антиутопичния свят на Джордж Оруел. Европейските експерти подчертават необходимостта от въвеждане на законодателна рамка, която да защити личното пространство на хората и предпази от злоупотреби.

Евродепутатката Гуендолин Делбос-Корфийлд (Зелените, Франция) заяви пред EURACTIV във вторник (1 юни), че целта на сръбските власти е „да има камера на всеки ъгъл на всяка улица в Белград“. Според нея се преследва постигането на пълен контрол над населението и да не се допускат дисидентски прояви. В Китай системата наистина обезкуражи опитите за проява на несъгласие с режима.

Запитана дали този ход не е част от идеологическа близост, която съвпада с геополитическото сближаване между режима на Александър Вучич и комунистически Китай, тя отговори:

„Без никакво съмнение. Във всеки случай те [сръбските власти] се сдобиха с камерите безплатно, но освен това получиха поддръжка на камерите от страна на китайски експерти, работещи в сръбската администрация. Това е част от амбицията на Китай да има отворена врата в източната част на ЕС, което включва и Унгария ”.

Запитана дали сръбското гражданско общество е реагирало на проекта, тя назова сръбска неправителствена организация, фондация „Share“, с която евродепутатите са в контакт.

По отношение на властите Делбос-Корфийлд каза, че е „много сложно“ за евродепутатите да провеждат срещи със своите сръбски колеги.

„Много е трудно да се определи дневен ред, те отказват много теми“, каза тя, но добави, че все пак е твърдо решена да повдигне въпроса за видеонаблюдението и да изпрати писмен въпрос до Европейската комисия.

Делбос-Корфийлд разказа за официален представител на Белград, който казал на една от тези парламентарни срещи, че Белград ще бъде градът, „където всеки ъгъл ще бъде под наблюдение“.

„Първоначално той не осъзна какво е казал, а след това вероятно си хапеше езика“, каза евродепутатът.

Тя съобщи, че евродепутати от различни политически групи са написали писмо до сръбския министър на вътрешните работи Александър Вулин по въпроса и все още очакват отговора. Наред с други неща, евродепутатите питат за сръбските планове за разширяване на системата за наблюдение и на други места в страната.

Делбос-Корфилд засегна и въпроса за противоречивия старт на Euronews Сърбия, който по нейни думи илюстрира същите автократични тенденции в Сърбия.

През 2019 г. Euronews сключи партньорство с медийната група HD-WIN, която е собственост на държавния Telecom Serbia, за да излъчва канал на сръбски. Новият канал започна да излъчва в началото на май 2021 г. Експерти твърдят, че сделката е в нарушение на правило, който забранява на Euronews да влиза в подобни партньорства с държавни предприятия. Те се притесняват, че държавата ще използва Euronews Сърбия, за да прокарва посланията на Вучич за международната публика на Euronews..

Според Делбос-Корфилд сделката е незаконна, тъй като според вътрешните разпоредби на Euronews тази медия не може да се отвори за държавни структури.

Запитана за неотдавнашното придобиване на франчайз на Euronews от български търговец на оръжие, близък до имиджмейкър на бившия български премиер Бойко Борисов, тя каза, че евродепутатите все още събират информация.

Според съобщения в медиите, под финансовия натиск Euronews охотно продава франчайзи, без особена грижа за професионалния опит на купувача в областта на медиите.

Родена като проект за европейски отговор на CNN, Euronews сега е проблемен бизнес, чийто основен акционер е египетски бизнесмен, а ЕС обсъжда оттеглянето на финансовата си подкрепа.