Евродепутати настояват за помощ за Западните Балкани в борбата с коронавируса

Жена с медицинска маска в центъра на Скопие, на 21 март 2020 г. [Georgi Licovski/EPA/EFE]

На фона на кризата с коронавируса четирима евродепутати изпратиха писмо до Европейската комисия с призив за подпомагане на района на Западните Балкани и включването на държавите в него в схемата за разрешение за износ на медицинско оборудване на ЕС.

В писмо до председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, изпратено на 20 март, евродепутатите Лукас Мандъл (Австрия, ЕНП), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелени, Германия), Илхан Кючюк (Обнови Европа) и Андрей Ковачев (ЕНП) призовават Европейската комисия за ефективни мерки за подпомагане на района на Западните Балкани в борбата му с новия вирус. Въпросът е бил обсъден и на Европейския съвет на 24 март.

В писмото евродепутатите настояват за включването на всички шест държави от Западните Балкани в схемата за разрешение за износ на ЕС. В момента износът на защитно медицинско оборудване е обект на разрешение за най-малко шест седмици, за да се защити вътрешното потребление, според EURACTIV.com.

Както писа EURACTIV.com  днес, по инициатива на ЕК държавите членки обединиха усилия за закупуване на медицински предпазни средства, които ще пристигнат до две седмици. България е една от 25-те страни, участващи  в поръчката. Подобна обща обществена поръчка ще бъде направена и за респиратори и тестови комплекти.

Четиримата евродепутати призовават за включването на Западните Балкани и в бъдещи съвместни обществени поръчки на ЕС на медицински предпазни средства и оборудване.

„ЕС многократно е замразявал процеса на интеграция на Западните Балкани. Въпреки това тези страни ни подкрепят от години по въпросите на миграцията и в други области. Сега е наш ред да покажем солидарност“, пишат четиримата евродепутати.

Зелена светлина за Северна Македония и Албания

Във вторник (24 март) Европейският съвет даде зелена светлина за започването на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Заседанието се проведе под формата на видеоконференция заради пандемията, а министрите на външните работи на страните членки гласуваха единодушно в писмена форма.

В приетото решение се посочват условията, които двете държави трябва да изпълнят до свикването на т. нар. „междуправителствени конференции“, с които преговорите могат да започнат формално. Акцент е поставен и на новата методология, по която преговорният процес следва да бъде проведен.

Според евродепутата Илхан Кючюк, постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония, Европейският съвет “най-накрая е отговорил на очакванията на страните от Западните Балкани и техните граждани“. Зелената светлина за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания показва, че Европа може да взема решения в кризисни моменти, смята още българският евродепутат.