Европарламентът настоява за антикорупционни санкции срещу Русия

[Patrick Seeger/EPA/EFE]

Европейският съюз трябва да последва примера на Великобритания и да наложи нови антикорупционни санкции на руснаци, заподозрени в измами и присвояване. Това се посочва в резолюция на Европейския парламент от четвъртък (29 април).

Резолюцията отразява обтегнатото отношение към Москва. 12 от българските евродепутати гласуваха „за“, а петима от БСП (СиД) не гласуваха.

Великобритания, която не е член на ЕС, в понеделник наложи санкции на 14 руснаци съгласно нов закон, който дава на британското правителство правомощието да наказва онези, които според него са доказано замесени в сериозна корупция извън страната.

Ако правителствата подкрепят резолюцията, подобни мерки биха замразили активите в ЕС на руснаци и други граждани на държави извън съюза, и биха им забранили да посещават 27-членния блок, както Великобритания направи за своята територия и банки.

Резолюцията, която не е със задължителен правен характер, но има политическа тежест, беше приета с 569 гласа „за“, 67 „против“ и 46 „въздържал се“.

Законодателите на ЕС обвиниха Кремъл, че „представлява външна заплаха за европейската сигурност“ и „води вътрешна война срещу собствения си народ“ и заявиха, че руските фондове с неясен произход трябва да бъдат забранени от блока.

„Руско богатство и инвестиции с неясен произход вече не са добре дошли за страните от Европейския съюз“, се посочва в резолюцията. Европейският парламент призова Европейската комисия и правителствата на ЕС да положат повече усилия, за да спрат всяка руска държавна инвестиция, „използвана за подривна дейност, подкопаваща демократичните процеси и институции и разпространяваща корупцията“.

Представителството на Русия в ЕС не коментира темата, но Москва многократно предупреждава ЕС да не се меси във вътрешните ѝ дела.

Общата позиция на парламента отбелязва промяна в тона на Русия, основен енергиен доставчик на енергия за ЕС, която мнозина считаха за страна-партньор. Вследствие, депутатите са все по-обединени в отхвърлянето на авторитаризма на президента Владимир Путин.

Анджей Халицки, полски десноцентристки депутат, заяви: ”Трябва да наложим санкции на руските олигарси”, визирайки членове на бизнес елита в страната.

Откровеният тон личи и в доклад на ЕС от сряда, руските държавни медии биват обвинявани, че сеят дезинформация в блока, подкопавайки доверието в западните ваксини срещу COVID-19. Русия отрича всички подобни действия.

Осъждайки руското военно струпване по украинските граници по-рано този месец, в резолюцията на парламента се казва, че ЕС трябва да изключи Русия от международната разплащателна система SWIFT, в случай, че Кремъл започне набези в Украйна.

Русия заяви, че няма такива намерения и каза, че войските в близост до Украйна и в Крим, Украинския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., са били част от отбранителни военни учения.

Резолюцията беше приветствана от външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който я нарече стабилна. „Това са сигнали, които Украйна поиска, ясно показващи на Русия цената, която може да заплати при разширяване на агресията си“, каза той в Twitter.