Европарламентът призова за спиране на преговорите на Турция с ЕС

Европейската народна партия (ЕНП) написа в туитър „Пленарната сесия прие с огромно мнозинство най-твърдата резолюция за Турция, която е била гласувана до сега.“ [ЕНП] [ЕНП]

Европарламентът призова Европейската комисия да прекрати преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Резолюцията беше приета с огромно мнозинство от 480 „за“, 64 „против“ и 150 „въздържали се“ в сряда, 19 май.

Европейската народна партия (ЕНП) коментира в Туитър: „Пленарната сесия прие с огромно мнозинство най-тежката резолюция за Турция, която някога е била гласувана.“

„Настояваме, преговорите за присъединяване на Турция да бъдат официално преустановени, ако настоящата негативна тенденция не бъде спешно и последователно обърната“, добави дясноцентристката формация.

В резолюцията се отбелязва, че вместо да се подобряват, отношенията с Анкара се влошават, отправяйки критики срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който продължава да предизвиква ЕС и държавите-членки, отдалечавайки Турция далеч от европейските стандарти.

„Призоваваме останалите европейски институции да поставят условия за демократични реформи пред Турция, преди всяко благоприятно действие спрямо страната“, заяви докладчикът Начо Санчес Амор от партията на социалистите и демократите (С&Д).

Решението за спиране на преговорите на Турция с ЕС обаче е в ръцете на държавите-членки. За момента Австрия и до известна степен Франция подкрепяха подобна идея. От друга страна, Германия, България и Унгария категорично се противопоставиха на подобен ход.

На Европейски съвет през юни, лидерите на ЕС ще преразгледат отношенията с Анкара, на фона на напрежението в Източното Средиземноморие с Гърция и Кипър заради морски спорове.

Както САЩ, така и НАТО признават, че ситуацията с Турция не се е подобрила, но в своите публични изявления, те винаги подчертават геополитическото значение на страната и по никакъв начин не искат Анкара да се сближава с Русия.