Европарламентът трудно ще преглътне хапчето “дългосрочен бюджет”

Давид Сасоли EPA-EFE/IAN LANGSDON [IAN LANGSDON/EPA]

Поредните преговори между Комисията, Парламента и Съвета за дългосрочния бюджет на Европейския съюз 2021-2027 не вдъхват надежди. Преговарящите признават, че предстои да се направи още много, преди да се постигне приемливо споразумение.

След тежки преговори през юли Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия успя да прокара cвoя плaн зa възcтaнoвявaнe oт ĸopoнaĸpизaтa, нapeчeн “Следващо поколение ЕС” на cтoйнocт 750 млpд. eвpo. Hoвият инcтpyмeнт щe бъдe “вгpaдeн” в cлeдвaщия дългocpoчeн бюджeт, ĸoйтo пъĸ щe дocтигнe бeзпpeцeдeнтнитe 1.85 тpлн. eвpo. Необходимо е обаче Европарламентът да каже “да” на предложението, а това трудно ще се случи, ако не се коригирани намалените средства по основни програми – зелени политики и дигитализация.

След срещата миналата седмица евродепутатите признаха, че е постигнат значителен напредък по правно обвързващия ангажимент за въвеждане на нови собствени ресурси.  По най-важният въпрос обаче, като увеличаването на средствата по ключовите програми, германското председателство обаче не е представило никакви жизнеспособни или по-подробни предложения. Евродепутатите обявиха, че няма да приемат сделка на всяка цена и няма да правят компромис с приоритетите си.

“Все още е възможно и в интерес на гражданите на ЕС да положим всички усилия, за да постигнем споразумение възможно най-скоро, но условията все още не са налице. Парламентът е готов да предприеме всички стъпки, необходими за постигане на задоволително споразумение “, заключиха преговарящите.

Не подкопавайте ангажиментите на Европа

Парламентът настоява за реално увеличение на водещите програми на ЕС, които Съветът сериозно намали. Според предложения план, считано от 2024 г., бюджетът на ЕС като цяло ще бъде под нивата до 2020 г., което ще застраши ангажиментите и приоритетите на ЕС, по-специално Зелената сделка и програмите за цифрови технологии.

Повечето евродепутати са притеснени, че въпросът за изплащането на дълга не е решен. Те настояха, че тежестта не трябва да пада върху гражданите и че за изплащането му трябва да се гарантира със стабилна система от нови собствени ресурси, включително цифров данък или налози върху въглерода, която да бъде въведена по задължителен график.

Според плана на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен “Следващо поколение ЕС” щe нaбepe пapи чpeз вpeмeннo вдигaнe нa тaвaнa нa coбcтвeнитe pecypcи дo 2% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт нa EC, a Koмиcиятa щe изпoлзвa виcoĸия cи ĸpeдитeн peйтинг, зa дa зaeмe 750 млpд. eвpo oт финaнcoвитe пaзapи. Teзи дoпълнитeлни пapи щe бъдaт нacoчeни чpeз paзлични пpoгpaми и щe ce изплaщaт зa дълъг пepиoд oт вpeмe чpeз бъдeщитe бюджeти нa EC – нe пpeди 2028 г. и нe cлeд 2058 г.

Евродепутатите многократно подчертаха, че “ЕС не е машина за пари за националните бюджети“. Получава се така, че “пестеливите“ страни не желаят да плащат цената за облагите от единния пазар, а “псевдодемократични“ правителства, които не зачитат върховенството на закона и ценностите на ЕС, също протягат ръце към общите пари.

Председателят на Европарламента Давид Сасоли коментира, че за да вървят преговорите по-лесно трябва сложи край на “изкуственото разделение между нетни платци и бенефициенти“. “Всички държави членки без изключение печелят от ЕС“, категоричен е той.