Европейската комисия защити търговската сделка с Китай

Не подценявам огромното предизвикателство, че трябва да обвържем Китай в система, основана на правила, но нямаме алтернатива на това, каза Сабине Уейанд.[@CEPS_thinktank / Twitter ]

Европейската комисия заяви в сряда, че Пекин е наясно, че трябва да изпълни  ангажиментите, свързани с трудовите права, в инвестиционната сделка между ЕС и Китай. Така Брюксел отхвърли  критиките, че е пренебрегнал защитата на трудовите и човешките права при ободрението на споразумението.

Изявлението, направено от  най-висшият търговски бюрократ на блока Сабине Уейанд, бе направено, след като Европейският парламент гласува с огромно мнозинство за резолюция, според която евродепутатите се опасяват, че Китай нарушава правата на човека.

Мнението на законодателите от ЕС е важно, тъй като те ще трябва да одобрят подкрепената от Германия инвестиционна сделка, която бе договорена  миналия месец след седем години  преговори.

“Не подценявам огромното предизвикателство, че трябва да обвържем Китай в система, основана на правила, но нямаме алтернатива на това“, каза  Уейанд.

“Няма алтернатива на ангажимента и трябва да се съгласим“, каза тя.

Тя посочи на критиците  аргумента, че от сделката, която е отворила затворения пазар на Китай за европейски компании, може да се очаква толкова много.

“Какъв е вашият критерий? Това идеален свят ли е, когато подписваме инвестиционно споразумение Китай, в либерална демокрация и отворена пазарна икономика?, попита тя.

“Или трябва да използваме критерий, за да определим дали ЕС е постигнал най-доброто, което е могъл?“, добави тя и подчерта, че САЩ са постигнали по-малко в отношенията си с Китай дори след търговска война.

Уейанд, която е една от най-влиятелните фигури на ЕС, настоя, че сделката е свързала Пекин с определени ангажименти и че азиатският гигант трябва да ги изпълни.

“Трябва да използваме интелигентно това и да работим с китайците, като им кажем, че ако искат да имат ратификация на това споразумение с Европа, трябва да се случи нещо“, каза тя.

Очаква се Европейският парламент да гласува сделката след около година.

Нейните коментари са следствие от  предупреждението на световните лидери, че китайския президент Си Дзинпин започва “нова студена война“, докато настоява, че отстоява многостранността.

Политици и активисти в цяла Европа поставят под въпрос дали Европа трябва да задълбочава икономическите си отношения с все по-агресивна еднопартийна държава, точно както Китай репресира демократичното движение в Хонконг, използвайки технологии за масово наблюдение, контролирайки населението си и арестувайки стотици хиляди членове на уйгурското мюсюлманско малцинство в “лагери за превъзпитаване”