Европейската комисия ще засили връзките си със Западните Балкани

Оливер Вархели: "Искам да подобря процесa, така че поне една страна от региона да е готова за членство до края на мандата ми. [EPA/OLIVIER HOSLET]

Новата методология на разширяването на ЕС има за цел да засили връзките със страните от Западните Балкани, особено с тези, които вече са започнали преговори за членство в ЕС, казва еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, цитиран от EURACTIV Сърбия.

“Искам да подобря процесa, за да може поне една страна от региона да е готова за членство до края на мандата ми. Това е цел, която си поставих лично. Това е мисията ми през следващите четири години и половина и се надявам да имам пълната подкрепа на Сърбия”, заяви Вархели след срещата си със сръбския президент Александър Вучич.

На съвместна пресконференция с Вучич, Вархели подчерта, че обновената методология за разширяване на ЕС е основана на четири принципа – правдоподобност, предсказуемост, динамика и политическо лидерство. Тя ще е първият стълб в стратегията на Европейската комисия.

Вторият елемент е започване на преговори със Северна Македония и Албания преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май. Третият фактор е новата стратегия за икономическо развитие и инвестиции в целия регион на Западните Балкани. Тя ще бъде представена на срещата на върха в Загреб, посочи еврокомисарят.

Преди пресконференцията Вархели и министърът на европейската интеграция на Сърбия Ядранка Йоксимович подписаха финансовото споразумение за предприсъединителна помощ за 2019.

Политическите групи в Европейския парламент приветстваха новата стратегия на Комисията, въпреки че обещаното участие на експерти от държавите членки притесни “Зелените”. Те се опасяват политизиране на преговорите за присъединяване.

“Не е в наш интерес да имаме силно политизиран процес”, коментира Виола фон Крамон -Таубадел (“Зелените”/ЕСА), която е по-скоро доволна от предложенията.

Други обаче оценяват засилената роля на страните членки. “Добре е да има механизми, които да направят държавите членки част от преговорите с помощта на собствените им експерти. Така страните ще са по-ангажирани в процеса и няма да го оставят изцяло в ръцете на Брюсел”, заяви евродепутатът Майкъл Галер. (ЕНП).