Европейският съвет ще разгледа санкции срещу Анкара

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. [EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ]

Ескалиращият конфликт на Турция с Гърция и Кипър ще бъде основната тема на заседанието на Европейския съвет този месец, когато ще бъдат разгледани санкции срещу Анкара. Това обяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в неделя (6 септември).

Льо Дриан посочи, че той и колегите му от ЕС вече са обсъдили санкциите, които биха могли да бъдат наложени на Турция.

На 10 август Турция предприе действия за проучване на въглеводороди във водите между Гърция и Кипър, засилвайки напрежението в стратегичския регион на Източното Средиземноморие.

Гърция отговори с военноморски учения за защита на морската си територия, които по-късно бяха подкрепени от разполагането на френски фрегати и бойни самолети.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел също повдигна възможността за санкции срещу Анкара, но досега Париж не беше в състояние да убеди другите страни-членки на ЕС да дадат подкрепата си.

Спорът между членовете на НАТО подчерта очертаващите се геополитически рискове в района, тъй като под управлението на Реджеп Ердоган Турция провежда по-агресивна националистическа политика.

 

На неформалната си среща в Берлин в края на август външните министри на ЕС се споразумяха за списък от санкции срещу Анкара, в случай че Турция не деескалира напрежението в региона.

Първата фаза на санкциите би се отнасяла до енергийния сектор на Турция, т.е. компании, участващи в незаконните сондажи в Източното Средиземноморие в изключителните икономически зони на Гърция и Кипър.

Льо Дриан призова Ердоган да започне преговори за плановете си в Източното Средиземноморие, които да продължат до заседанието на Европейския съвет.

“От турците зависи да покажат, че този въпрос може да бъде обсъден”, каза той по радио “Франс Интер”.

Въпреки че отказа да уточни вида на санкциите, пред които може да се изправи Анкара, френският външен министър посочи, че има “цяла поредица от мерки”.

“Не ни липсват варианти и той знае това”, каза Льо Дриан, визирайки Ердоган.

Заседанието на Европейския съвет трябва да се проведе на 24 и 25 септември.