Европейски лидери срещу Covid-19: Заедно ще победим

Шестимата лидери, подписали се под писмото. ["Дневник"]

Кампанията “Глобални действия срещу коронавируса” започва в понеделник, 4 май. Тя е за ангажименти за дарения, които целят бърз и равноправен достъп до безопасни, качествени, ефективни и икономични диагностика, лечения и ваксини срещу COVID-19. България също е готова да се включи финансово, каза в четвъртък премиерът Бойко Борисов. Първоначалната цел са 7.5 млрд. евро (8 млрд. долара), събрани от цял свят.

Ангажиментите за дарения, поети от държави и бизнес фондации, ще се регистрират от Европейската комисия. На 4 май Комисията ще обяви и следващите етапи на глобална кампания, която ще постави началото на постоянно събиране на допълнителни средства.

EURACTIV България препечатва от “Дневник” писмото на шестима лидери на Европейския съюз и страни от ЕС по повод началото на кампанията. Оригиналното заглавие на текста е “Глобалният отговор: работим заедно за оздравяването на света”.

Писмото е подписано от италианския премиер Джузепе Конте, френския президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, премиера на Норвегия Ерна Солберг и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

***

“Шансът се усмихва само на подготвените умове” – това е било мотото на Луи Пастьор, един от най-великите световни учени, изобретател на ваксини и революционни научни открития, спасили милиони човешки животи през последните три века.

Точно както тогава, светът днес се сблъсква с вирус, който преминава през държави и континенти, като прониква в домовете и сърцата ни. Този вирус предизвика опустошение и болка във всички краища на света, като ни държи далеч от допира на любимите хора, от радостта на обичайните неща, които правим, и от гледката на местата, където искаме да отидем.

Тази жертва и героичните усилия на медицинските работници по целия свят ни помогнаха да преодолеем възходящата тенденция на заразата в много части на света. Докато някои предпазливо излизат от пълната блокада, други все още са в изолация, която силно ограничава всекидневния им социален и икономически живот. Последствията могат да бъдат особено драматични за Африка и глобалния Юг като цяло.

Но общото между всички нас е, че никой от нас не може да прогнозира с голяма сигурност какво наистина крие бъдещето на пандемията.

Това означава, че всички сме взаимосвързани. Никой от нас не е имунизиран срещу пандемията и никой от нас не може да победи сам вируса. Всъщност няма да бъдем наистина в безопасност, докато всички не сме в безопасност – във всяко село, град, регион и държава по света. В нашия взаимосвързан свят глобалната здравна система е толкова силна, колкото е най-слабата й част. За да защитим себе си, трябва да се защитаваме взаимно.

Това представлява уникално и наистина глобално предизвикателство. И е наложително да си осигурим най-добрия шанс да го преодолеем. Това означава да обединим най-добрите и най-подготвените умове в света, за да намерим ваксините, лечението и терапиите, от които се нуждаем, за да направим нашия свят отново здрав. Същевременно се налага да укрепваме здравните системи, които ще ги направят достъпни за всички, с особено внимание към Африка.

Ние надграждаме ангажимента на лидерите от Г-20 за мащабен и координиран отговор срещу вируса. Ние подкрепяме призива за действие, който отправиха съвместно Световната здравна организация и други глобални участници в сферата на здравеопазването. Поради тази причина наскоро стартирахме Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator – глобална платформа за сътрудничество за ускоряване и окрупняване на изследванията, разработването, достъпа и справедливото разпространение на ваксината и други животоспасяващи терапевтични и диагностични лечения. Това постави основата на истински международен съюз за борба с COVID-19.

Решени сме да работим заедно с всички онези, които споделят нашия ангажимент за международно сътрудничество. Готови сме да ръководим и подкрепим глобалните действия.

Нашата цел е проста – на 4 май искаме да съберем чрез донорска конференция онлайн първоначално финансиране от 7.5 милиарда евро (8 милиарда долара), за да компенсираме недостига на финансиране, изчислен от Глобалния съвет за мониторинг на подготвеността (GPMB) и други.

Всеки от нас ще сложи своя финансов ангажимент на масата и ще се радваме, ако към нас се присъединят още партньори от цял свят. Средствата, които събираме, ще сложат началото на безпрецедентно глобално сътрудничество между учени и регулатори, индустрия и правителства, международни организации, фондации и здравни специалисти. Ние подкрепяме Световната здравна организация и сме щастливи да обединим усилията си с опитни организации като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, фондацията “Уелкъм тръст” и други.

Всяко едно евро или долар, което съберем заедно, ще бъде насочено главно чрез признати световни здравни организации като CEPI, Gavi, Алианса за ваксини, както и от Глобалния фонд и UNITAID за разработването и внедряването възможно най-бързо и за възможно най-много хора на диагностиката, лечението и ваксините, които ще помогнат на света да преодолее пандемията. Ако успеем да разработим ваксина, която се произвежда от света за целия свят, това ще бъде безпрецедентното глобално обществено благо на 21 век. Заедно с нашите партньори се ангажираме то да е налично и достъпно за всички.

Това e дългът на нашето поколение и знаем, че можем да го изпълним. Висококачествените и евтини здравни технологии не са мираж. Вече видяхме как публично-частните партньорства успяха да направят много животоспасяващи ваксини достъпни за най-бедните хора на земята през последните две десетилетия. Знаем, че тази надпревара ще бъде дълга. От днес ще спринтираме към първата си цел, но ще сме готови за маратон. Настоящата финансова цел ще покрие само първоначалните нужди: производството и доставката на лекарства в световен мащаб ще изискват доста повече средства.

Заедно трябва да гарантираме, че ресурсите ще продължат да бъдат мобилизирани и че ще се постигне напредък за осигуряването на универсален достъп до ваксинация, лечение и тестване.

Това е ключов момент за глобалната общност. Обединявайки се около науката и солидарността днес, ще посеем семената за по-голямо единство утре. Като се ръководим от целите за устойчиво развитие, можем да препроектираме силата на общността, обществото и глобалното сътрудничество, за да сме сигурни, че никой няма да бъде изоставен.

Това е Светът срещу COVID-19. И заедно ще победим.