Екатерина Захариева критикува лидерите на ЕС за отношението им към Западните Балкани

От ляво надясно: президентът Петър Стоянов, премиерът на Северна Македония Зоран Заев, външният министър Екатерина Захариева и президентът Росен Плевнелиев [Министерство на външните работи]

Българският външен министър Екатерина Захариева критикува лидерите на ЕС, че не изпълняват обещанията си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

“Време е лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания”, каза министър Захариева по време на форум на високо равнище в Ню Йорк, цитирана от българското външно министерство.

В форума участваха и други политици от региона като премиерът на Северна Македония Зоран Заев, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), президентът Петър Стоянов (1997-2002) и Младен Иванич, който е бивш член на председателството на Босна и Херцеговина.

Министър Захариева обяви, че още през юни миналата година Съветът по общи въпроси на ЕС е провел 13-часово заседание, на което е решено преговорите за членство с Албания и Северна Македония да започнат през юни 2019 година. Това обаче не се е случило.

“Моето послание към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави”, заяви Захариева.

Тя посочи, че ЕС не е изпълнил обещанието си за визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла въпреки изпълнението на всички условия.

Западните Балкани бяха приоритет на българското ротационна председателство на ЕС, но след края на председателство работата по темата започна с много по-бавни темпове. ЕС отложи за октомври определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония.

Екатерина Захариева се обърна директно и към премиера на Македония Зоран Заев.

“Понякога политиците са по-смели от историците. Зоран, ние имаме обща история с вас, а с останалата част от света имаме споделена история – това е нещо различно”, каза тя.

Министър Захариева имаше предвид работата на общата комисия между историци от Северна Македония и България, която трябва да изчисти спорните въпроси от общата история на двете държави. Комисията бе създадена по силата на договора за добросъседство, сключен между двете държави през 2018 година. Комисията се затруднява да достигне до обща позиция по множество въпроси и се очакват още трудности, когато се преглеждат събитията от XX век.

Българският президент Румен Радев и военния министър Красимир Каракачанов поддържат най-остър тон към Скопие заради неразбирателството между двете държави по историческите въпроси. Двамата обвързват постигането на компромис за общата история с европейската интеграция на Северна Македония.

Премиерът Зоран Заев от своя страна благодари на България, че през “миналата година е поставила неговата страна под светлините на прожекторите на европейската сцена и по време на Срещата на върха в София е върнала родината му във фокуса на западните държави”. Това се случи по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Заев каза, че 83% от съгражданите му подкрепят присъединяването на Република Северна Македония към ЕС.

“Подписахме споразумение с България, с което признахме, че имаме обща история – от това може да имаме само ползи. Това ме окуражи да продължа напред и да сключим споразумението с Гърция”, каза Заев.

През тази година на форума в Ню Йорк участват още Виктор Юшченко, президент на Украйна (2005-2010),, Вайра Вики Фрайберга, президент на Латвия (1999-2007), Георгиос Папандреу, премиер на Гърция (2009-2011), Борис Тадич, премиер на Сърбия (2004-2012), и Ехуд Барак, премиер на Държавата Израел (1999-2001).