ЕК обсъжда със САЩ и Обединеното кралство признаването на сертификатите за Covid-19

Ние сме много напреднали на европейско ниво и може би същия тип сертификати ще бъдат въведени във Великобритания и САЩ“, заяви Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието [Shutterstock/ronstik]

Европейската комисия обсъжда със САЩ и Обединеното кралство признаването на сертификата за пътуване COVID-19. Това съобщи европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс, в понеделник (7 юни).

“Напредваме по отношение на регулирането на сертификата, за да улесним свободното движение в ЕС. Когато е възможно, ще отворим границите с Обединеното кралство и САЩ (за пътувания по неоснователни причини)”, каза Рейндерс.

В разговор с журналисти в края на Съвета по правосъдие, воден от португалското председателство на ЕС в Люксембург, Рейндерс посочи, че отварянето на границите ще бъде направено “въз основа на всички възможни разпоредби за пътуване до Европа”. Той добави, че се “обсъжда с трети държави, като Великобритания и САЩ, евентуалното взаимно признаване на всички сертификати”.

“На европейско ниво сме много напреднали, но може би ще се въведат еднотипни сертификати във Великобритания и САЩ”, каза той, отбелязвайки, че “видовете доказателства за ваксинации, възстановяване от болестта и тестовете все още трябва да бъдат определени”.

На дневен ред е въпросът за дигиталния сертификат COVID-19, който трябва да влезе в употреба навреме за летния сезон в ЕС.

“Бих искал да припомня, че благодарение на португалското председателство беше възможно да се постигне споразумение за нов регламент относно цифровия сертификат и така от 1 юли най-накрая ще бъде възможно използването на този документ в цяла Европа”, каза Рейндерс .

Преди окончателното приемане на правния текст в подкрепа на сертификата, Брюксел “финализира нови препоръки за свободно движение” в ЕС.

“Надявам се, че тази седмица ще бъде възможно да се постигне напредък и да има нови правила на европейско ниво за това как да се премахнат ограниченията […], за да се улесни свободното движение”.

Идеята е сертификатът да влезе в сила на 1 юли и ще работи по подобен начин като бордна карта за пътуване, в цифров и/или хартиен формат, с QR код, който да се чете лесно от електронни устройства. Той ще бъде предоставен на гражданите безплатно, както на техния роден език, така и на английски език.

Този въпрос ще бъде обсъден на пленарната сесия на Европейския парламент във вторник, където се очаква евродепутатите да дадат окончателното си одобрение и да приемат правния текст.

Междувременно държавите-членки ще трябва да развият техническата инфраструктура и да осигурят оперативната съвместимост на системите за разпознаване на сертификатите.

Националните правителства ще решат дали пътуващите със сертификат трябва да бъдат поставени под карантина или да се тестват. След получаването на сертификата обаче се очаква това да не се случи, освен ако епидемиологичната ситуация не се влоши.