ЕК пита „Газпром“ за високите цени на газа

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер дава пресконференция относно руския газов гигант "Газпром" в централата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия, 22 април 2015 г. [EPA/EFE/STEPHANIE LECOCQ]

В четвъртък (13 януари) ръководителят на антитръста на Европейския съюз посочи, че е задала въпроси на газовите компании, включително и на „Газпром“, за ограничени доставки след обвинения, че руският гигант задържа допълнителни обеми, които може да бъдат пуснати на по-ниски цени.

Маргрете Вестагер, която е и изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, съобщи, че компанията не е увеличила предлагането, за да отговори на търсенето.

„Провокиращо е, че една компания с оглед на нарастващото търсене ограничава предлагането. Това е доста рядко поведение на пазара“, каза тя на пресконференция.

Вестагер каза, че цените на енергията са много висок приоритет за Европейската комисия.

„Изпратихме въпросници до редица доставчици на енергия в тази област. Получихме много отговори, но все още чакаме други, включително от „Газпром“. С нетърпение очакваме информацията от тях, за да усъвършенстваме нашия анализ“, посочи Вестагер.

В четвъртък служител на „Газпром“ каза за агенция Интерфакс, че руската газова компания е в контакт с Европейската комисия и е споделила част от поисканите данни. Служителят не даде подробности.

„Газпром“ беше поставен в светлината на прожекторите миналата година, когато икономическото възстановяване след коронавируса предизвика глобално търсене, повиши цените и сметките за електроенергия и доведе до призиви към газовите компании да предлагат допълнителни обеми.

„Газпром“ и Кремъл многократно отричаха, че са задържали доставките на газ, заявявайки, че всички твърди и дългосрочни задължения са изпълнени. Руската газова компания доставя газ над договорите, когато има заявки, каза „Газпром“.

Ръководителят на Международната енергийна агенция (IEA) Фатих Бирол в сряда посочи, че Русия допринася за недостатъчното снабдяване с природен газ за Европа и отбеляза, че ситуацията се случва по време на противопоставяне между Москва и Запада за Украйна.

„Ние изчисляваме, че Русия може да увеличи доставките за Европа с поне една трета, или с над 3 милиарда кубически метра на месец. Това се равнява на почти 10% от средното месечно потребление на газ в ЕС – и би било еквивалент на нов танкер за втечнен природен газ, доставящ пълен товар природен газ до Европа всеки ден. Заедно със сегашното високо ниво на приток на втечнен природен газ, това би осигурило значително облекчение на европейските газови пазари“, пише Бирол.

Изправена пред дълга процедура за сертифициране на своя спорен газопровод „Северен поток 2“, Русия се опитва да предаде посланието, че след като влезе в действие, газoпроводът ще реши проблемите на Европа.

Тръбопроводът на „Газпром“ Ямал-Европа, маршрут за износ на газ, който обикновено минава от Полша до Германия, превключи потоците на изток на 21 декември, тъй като купувачите предпочетоха да изтеглят газ от хранилища, докато цените не се облекчат, посочиха търговци.

Газопроводът „Ямал“, който доставя около една шеста от нормалния годишен износ на газ от Русия за Европа и Турция, работеше в обратен режим 24 дни към четвъртък. „Газпром“ е готов да превключи потоците обратно към Германия в някакъв момент този месец.

Индексът на нидерландския TTF, европейски еталон, достигна най-високата си стойност от 184,95 евро за мегаватчас (MWh) на 21 декември, когато „Ямал“ обърна потоците.

Договорът стартира миналата година от 19,15 евро за MWh и се търгуваше на цена от 83,25 евро за MWh в четвъртък.