Ердоган: Гръцкият премиер за мен вече не съществува

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на пресконференция с албанския премиер Еди Рама (не е на снимката) в Тирана, Албания, 17 януари 2022 г. [EPA-EFE/Malton DIBRA]

Турският президент Тайип Ердоган каза в понеделник (23 май), че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис „вече не съществува“ за него. Той обвини гръцкия лидер, че се е опитал да блокира продажбите на бойни самолети F-16 за Турция по време на посещението си в Съединените щати.

„Бяхме се съгласили да не включваме трети страни в нашия спор с него. Въпреки това миналата седмица той беше на посещение в САЩ и заяви пред Конгреса, че не трябва  да не ни дават F-16“, каза Ердоган на пресконференция след седмичното заседание на кабинета.

„Той вече не съществува за мен. Никога няма да се съглася да се срещна с него. Ще продължим пътя си с почтени политици.”, обясни турският президент.

През октомври Турция отправи искане до Съединените щати да закупи 40 изтребителя F-16, произведени от „Локхийд Мартин“, и близо 80 комплекта за модернизация за съществуващите бойни самолети.

Турция и Гърция, които са съюзници в НАТО, са в противоречие по множество въпроси като морските граници, обхвата на техните континентални шелфове, въздушното пространство и етнически разделения Кипър.

По време на посещението си в Съединените щати, където се срещна с американския президент Джо Байдън и висши американски служители миналата седмица, Мицотакис каза, че Гърция ще започне процедури за закупуване на бойни самолети F-35 от Съединените щати до 2030 г.

През 2019 г. Вашингтон извади Анкара от съвместната програма за производство на F-35, след като Турция купи и получи доставка през юли на руските системи за противоракетна отбрана С-400.

Изтребителят F-35 стелт е най-модерният самолет в американския арсенал. След неуспеха Турция да се включи в програмата за закупуване, тя се насочи към F-16.

След забележките на Ердоган, говорителят на гръцкото правителство Янис Ойконому отговори, че Мицотакис защитава правата на Гърция и международното право и че външната политика на Гърция се основава на нейните съюзи.

„Няма да влизаме в спорове с ръководството на Турция. Нашата политика е политика на принципи“, каза той в изявление.

Военна операция в Сирия

Ердоган каза в понеделник, че Анкара скоро ще започне нови военни операции по южните си граници за създаване на 30-километрови безопасни зони за борба с терористичните заплахи от тези региони.

„Основната цел на тези операции ще бъдат райони, които са центрове на атаки срещу нашата страна и ще бъдат създадени  безопасни зони“, каза Ердоган, без да даде подробности.

Турският президент посочи, че операциите ще започнат веднага след като военните, разузнавателните екипи и силите за сигурност приключат подготовката си.

Операцията вероятно ще бъде насочена на север от Сирия, където Турция започна няколко военни операции от 2016 г. насам, за да подкопае кюрдските отбранителни части, който са част от Кюрдската работническа партия.

Кюрдската работническа партия помогна за формирането на Сирийските демократични сили  – водената от кюрдите коалиция, на която Съединените щати много разчитат в борбата срещу Ислямска държава от 2014 г.

Изявлението на Ердоган дойде на фона на възраженията на Турция срещу присъединяването на Финландия и Швеция към  НАТО. Тя ги обвинява, че укриват лица, свързани с Кюрдската работническа партия, и последователи на духовник, който Турция обвинява в организиране на опит за преврат през 2016 г.

„Ориенталският базар“

Източник от ЕС, запознат с темата, каза пред EURACTIV, че Турция действа на принципа „ориенталски базар“ през цялото това време и полага последни усилия да получи каквото може, като наложи вето на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

По-специално в случая с Гърция източникът поясни, че тя е член на ЕС и следователно „Турция не може да иска нищо в замяна на изнудването си по простата причина, че както Гърция, така и Кипър имат подкрепата на целия ЕС“.

„Швеция и Финландия също са членки на ЕС, но в този случай те са по-уязвими, защото играта се играе на ниво НАТО, което не е под контрол на Европа“, коментира източникът.

Източникът добави, че натискът на Ердоган е свързан повече с висящия му проблем с Вашингтон заради закупуването на изтребители F-16, отколкото с въпроса за „тероризма“ в двете скандинавски страни.

„Няма начин Финландия и Швеция, две държави с високо ниво на върховенство на закона, да екстрадират хора в Турция и последната добре  знае това“, каза източникът.