Ердоган да обясни какво правят джихадистите в Азербайджан, настоя Макрон

Еманюел Макрон дава онлайн пресконференция. [Council Newsroom]

Френският президент Еманюел Макрон поиска от Турция да обясни пристигането на джихадистки бойци в Азербайджан. Той призова НАТО да да потърси сметка на Анкара.

“Пресечена е червена линия, което е неприемливо. Призовавам всички партньори от НАТО да реагират  срещу поведението Турция“, каза Макрон.

Макрон говори след срещата на върха в Брюксел, на която лидерите на ЕС решиха да заплашат Турция със санкции заради сондажите за газ в кипърски води. Но френският лидер беше вбесен от събитията в спорния Нагорни Карабах, където избухнаха тежки боеве между арменските и азербайджанските сили.

Той твърди, че докладите на разузнаването са установили, че 300 сирийски бойци, принадлежащи към “джихадистки групи“ от сирийския град Алепо, са преминали през турския град Газиантеп на път за Азербайджан.

“Тези бойци са известни, защото са проследени и идентифицирани“, твърди каза Маркон и добави, че лично ще се обади на турския президент Реджеп Тайип Ердоган “през следващите дни“.

Френският президент каза още, че е разговарял с руския си колега Владимир Путин и е станало ясно, че двамата споделят еднакви опасения.

Франция и Русия, заедно със САЩ, са трите членове на Минската група на Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа, създадена през 1992 г. за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах.

По-рано тази седмица Макрон осъди “безразсъдните и опасни” изявления на Турция в подкрепа на Азербайджан.

Нагорни Карабах официално е територия на Азербайджан, но Баку загуби контрол над региона след война в началото на 90-те години. В конфликта загинаха 30 000 души. След това там започна етническо прочистване и сега в Нагорни Карабах почти няма азербайджанци.

Според Баку 80 000 азери са били изгонени от тези територии от арменските военни сили чрез насилственото етническо прочистване.

Регионът не е признат от нито една държава, включително от Армения. Това със сигурност би представлявало casus belli за Азербайджан. Между Баку и Ереван няма дипломатически отношения – двете страни технически са във война.

ЕС се държи на разстояние от конфликта, защото смята, че Минската група  трябва да реши проблема. Досега изявленията на ЕС бяха неутрални. В тях Армения и Азербайджан носят еднаква вина за конфликта в Нагорни Карабах.

Както Армения, така и Азербайджан са част от една и съща от най-добрите инициативи на ЕС – Източното партньорство.