Ердоган отхвърли плана на Борисов за лидерска среща за бежанците

Бойко Борисов често бе гост на турския президент Реджеп Ердоган

Нежеланието на турския президент Реджеп Ердоган да се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис провали плановете на България да инициира лидерска среща заради изострянето на бежанската криза през Балканския маршрут. В понеделник премиерът Бойко Борисов се срещна с Ердоган в Анкара, който е препотвърдил ангажимента на Турция да не допускат мигрантите към българската граница. Така целият натиск остава върху Гърция.

„Благодарих на президента Ердоган, че турската страна твърдо спазва споразумението с Европейския съюз относно българо-турската граница. Днес препотвърдихме този ангажимент! Това дава възможност на българските граждани да спят спокойно. Президентът Ердоган беше готов да дойде в петък в София, но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис, охлади моите желания да проведем тази среща“, коментира Борисов във фейсбук.

Премирът допълни, че поканата все още важи. Той изрази своята “увереност“, че “рано или късно такава среща трябва да се проведе с Европейската комисия, с Европейския съвет и с европейските партньори“.

“Убеден съм, че само с разум, мир и дипломация, зачитайки интереса и на другия и спазвайки подписаните споразумения, може да се реши хуманитарната криза в района“, коментира Борисов след визитата си в Турция.

Приключи посещението ми в Турция. Продължавам да поддържам интензивна връзка с президента Ердоган и с европейските лидери.

Geplaatst door Boyko Borissov op Maandag 2 maart 2020

Напрежението между Турция и Гърция остава сериозно. Преди ден гръцкият премиер Мицотакис заяви, че Гърция е решена да защити границите си и предупреди мигрантите да не се опитват да влязат незаконно, защото ще бъдат върнати обратно. Във вторник (3 март) той ще посети сухопътната граница на Гърция с Турция в окръг Еврос, заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Турция твърди, че над 100 000 мигранти са пресекли границата с ЕС, след като Анкара взе решение да не спира повече кандидатите за убежище, искащи да стигнат до Европа. Гърция обвинява съседа си, че насочва това движение през нейна територия.

„Кампанията на турските власти за дезинформация продължава. Попречихме на 10 000 да влязат на гръцка територия“, съобщава от гръцкото външно министерство.