Ердоган ще очаква награда за посредничеството си между Русия и САЩ

Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган в Мариинския дворец в Киев, Украйна, 3 февруари 2020 г. [EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO]

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се опита да използва стратегическата си позиция в НАТО и връзката си с руския Владимир Путин при посещението си в Киев в четвъртък (3 януари) в опит да спре войната в Украйна.

Турският лидер ветеран се надява, че посредничеството между Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да предотврати руска офанзива, която Вашингтон предупреждава, че е възможно да започне до средата на февруари.

Неговите усилия бяха посрещнати с повишено внимание в Москва, защото носят огромни залози и потенциално „щедри награди“.

Анализаторите смятат, че сериозен конфликт в Украйна може да застраши икономиката на Турция и шансовете на Ердоган да удължи управлението си на изборите в средата на 2023 г.

Евентуален конфликт може също така да принуди Анкара да избере страна между Путин – лидер, който държи няколко икономически и военни козове срещу Турция, и традиционните западни съюзници, които вече са нетърпеливи от управлението на Ердоган.

Киев купи турски дронове, които са изпитани в бойни действия, и това е голямо притеснение, както за подкрепяните от Русия сепаратистки бойци в Източна Украйна, така  и за Кремъл.

Анализаторите смятат, че успехът в предотвратяването на руска инвазия може да подчертае значението на Турция за западния отбранителен алианс и да стопли хладните отношения на Ердоган с американския президент Джо Байдън.

„Това е възможност за Турция да повиши статута си в НАТО и да излезе от кучешката колибка, метафорично казано“, коментира Асли Айдинтасбас от Европейския съвет по външни отношения пред АФП.

„Анкара също така ще използва това като възможност за подобряване на връзките с Вашингтон“, добави тя.

„Ердоган разработи тази уникална лична връзка с Путин, която е едновременно конкурентна и консенсусна, което им позволява да подкрепят различни страни в Либия, Кавказ и Сирия“, каза още експертът.

„Държи на думата си“

Развитието на отношенията на Ердоган с Путин е една от определящите характеристики на дипломацията в Югоизточна Европа и Близкия изток.

Отношенията им се влошиха, след като Турция свали руски боен самолет близо до границата със Сирия през 2015 г.

Те се подобриха значително обаче, след като Путин стана първият държавен глава, който се обади на Ердоган в нощта, когато оцеля при опит за преврат през 2016 г.

Повечето западни лидери изчакаха няколко дни преди публично да подкрепят Ердоган – нерешителност, която според анализаторите тласна Турция към Русия през следващите години.

Оттогава тази връзка издържа на многократни тестове.

Тяхната подкрепа за враждуващите страни в Сирия и Либия не попречи на Турция през 2019 г. да придобие руска система за противоракетна отбрана въпреки че това създаде напрежение с Вашингтон.

Изглежда, че Путин също се съобрази с променящите играта доставки на дронове от Турция за Азербайджан по време на войната през 2020 г. с подкрепяните от Москва етнически арменци в спорния Нагорни Карабах.

„Това е човек, който държи на думата си – истински мъж“, каза Путин за Ердоган седмици след прекратяването на конфликта в Карабах.

Ученият от Истанбулския университет Медипол Абдурахман Бабаджан каза, че Ердоган и Путин споделят това, което „повечето лидери нямат в двустранните си отношения – навременна намеса и изиграване на картите“.

„Противодействие на турските дронове“

Украйна е една от спорните точки между лидерите.

Ердоган гласно се противопостави на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. заради историческото присъствие на етнически тюркски татари на полуострова.

Той подкрепи амбициите на Киев за НАТО и одобри придобиването от Украйна на турските бойни дронове Bayraktar TB2.

Кадри от клип, на които се вижда как купените от Украйна турски дронове унищожават сепаратистка военна цел, накара Путин да повдигне въпроса по време на разговор с Ердоган през декември 2021 г.

Лидерът на сепаратистите в Източна Украйна Денис Пушилин посочи дроновете като основната причина Русия да започне открито да въоръжава бунтовниците в Украйна.

„Първо и преди всичко трябва да се противопоставим на турските дронове“, каза Пушилин.

Военните анализатори омаловажават значението им в случай на пълномащабна война.

„Да, в асиметрична битка, която изправя украинската армия срещу силите в Донбас, няколко TB2 могат да променят баланса на силите“, каза за АФП програмният директор на Института за външна политика за Близкия изток Арън Щайн.

„В случай обаче, че Русия нахлуе, дроновете няма да имат значение.“, обясни той.

„Всичко за Ердоган“

Повечето анализатори се съмняват, че Ердоган ще се изправи открито срещу Путин за Украйна.

„Ако Турция й се противопостави, Русия може да отговори с ​​натиск срещу турски войници и подставени лица в Сирия, както и с икономически санкции“, каза ученият от Оксфордския университет Димитър Бечев.

„Предвид своята слабост, турската икономика не може да си позволи бойкот от туристи от Русия“, добави експертът Антъни Скинър.

Сътрудникът от Вашингтонския институт Сонер Кагаптай каза, че непосредственото притеснение на Ердоган е да запази икономиката достатъчно силна, за да даде шанс на възстановяване преди следващите избори.

„Турция е всичко за Ердоган в момента, а Ердоган цели да спечели изборите през 2023 г.“, коментира Кагаптай.

Анализатори казаха, че това прави посредническите усилия на Ердоган още по-важни.

„Руските (военни) действия ще засилят икономическата слабост на Турция, като например увеличаването на цената на петрола. Това няма да е приятно.“, увери Арън Щайн.