Естония обяви внезапни военни учения на руската граница

Премиерът на Естония Кая Калас. [EPA-EFE/TOMS KALNINS]

Естонското правителство извика 1700 войници от резерва в сряда (17 ноември) за необявено учение, което ще включва монтиране на бариера от бодлива тел по протежение на 40 км от границата й с Русия. Причината е, че миграционната криза в на границата на Беларус се засилва.

ЕС обвини Беларус, че вкарва хиляди мигранти от Близкия изток и Африка и ги принуждава да преминат в страните от ЕС и НАТО – Полша, Литва и Латвия, като отмъщение заради санкциите, които бяха наложени на Минск. Беларус отрече, че умишлено подклажда кризата.

Съседите на Беларус, която е близък съюзник на Русия, предупредиха, че кризата може да доведе до военен сблъсък и обявиха извънредно положение. Те разположиха и допълнителни военни сили по границите си.

Естония има сходна геополитическа история с Литва и Латвия, въпреки че няма граница с Беларус.

Военното учение е предвидено да продължи до 25 ноември и целта му е да тества бързата реакция на военните сили, съобщи естонското правителство.

Войниците от резерва ще помогнат за поставянето на 40 км бодлива тел на места по руската граница, където рисковете от незаконно преминаване са най-високи, се казва в изявление на естонската полиция и гранична охрана.

„Това, което се случва в Полша, Литва и Латвия, изисква укрепване на граничната инфраструктура на Естония“, каза началникът на полицията и граничната охрана Елмар Вахер.