ЕС в откровен разговор със Западните Балкани за членството им

Шарл Мишел и балканските лидери след срещата в Брюксел в неделя. [Olivier Hoslet/EPA/EFE]

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна в неделя (16 февруари) с лидерите на шестте  държави от Западните Балкани, които се стремят към присъединяване към ЕС за “откровен” разговор преди ключова среща на върха в Загреб през май.

ЕС опитва да запази доверието на Балканите, след като наруши обещанието си за старт на преговори за членство с Албания и Северна Македония миналия октомври. Това доведе до ново отлагане, въпреки сериозните реформи в тези страни.

“Очаквам с нетърпение честна, интензивна и открита дискусия”, каза Мишел преди началото на срещата.

Повечето държави-членки бяха готови да започнат преговорите миналия октомври. Но Франция и още няколко държави около нея, наложиха вето. Германия се опита да възобнови процеса.

“Ще работим днес и утре за следващата среща на върха на ЕС, която ще отвори вратата към европейската перспектива на балканските страни”, каза върховният представител на ЕС Жозеп Борел. Той присъства на неформалните разговори. Там бяха и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и хърватският премиер Андрей Пленкович, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Следващия месец Европейската комисия трябва да публикува индивидуален доклад за всяка от шестте страни кандидатки от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Бурно време

Това, което предстои, е по-трудният път към членството, който Франция иска. Европейската комисия вече представи план в тази насока, но все пак трябва да получи единодушна подкрепа от 27-те държави от Европейския съюз.

“Преработихме нашата методология и в новия си вид тя трябва да възстанови доверието на всички страни в този процес, защото ускорява структурните реформи”, каза Фон дер Лайен. “От друга страна, това създава реална перспектива във времето за присъединяването към ЕС на Западните Балкани. Ние също така искаме да павираме пътя на Албания и Северна Македония към преговори по възможност преди срещата на върха в Загреб”, добави тя.

Според новите предложения процесът на присъединяване към ЕС първо ще се съсредоточи върху “фундаменталните реформи” и ще позволи преговорите за членство да се “провеждат в определени области … или да бъдат прекратени напълно”.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в събота в Мюнхен, че е готов да започне преговори за членство в ЕС с Албания и Северна Македония, ако предстоящият доклад потвърди достатъчен напредък в реформите.

Но Макрон настоя, че Франция не е единствената причина за забавянето на преговорите. “Няколко държави се противопоставиха на започването на преговори със Северна Македония и Албания”, каза Макрон.

Албанският премиер Еди Рама, който присъства на срещата в Брюксел, каза, че е „много заинтересован да види и обсъди новата методология, за да види дали тя може да излезе като платформа за взаимно разбирателство с държавите-членки“.

Лошото време в неделя затрудни много от полетите до и от Белгия. “Кацнахме с известно затруднение, така че това е един вид сигнал, че кацането няма да е лесно за нас”, каза Рама. И не беше единственият балкански лидер, който направи аналогията.

“Кацнахме от четвъртия опит … ако мога да направя сравнение с опита ни да започнем преговори за присъединяване”, каза външният министър на Северна Македония Никола Димитров.

Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия вече са официални кандидати за ЕС, заедно с Турция. Босна и Херцеговина, както и Косово, са в графата “потенциални кандидати”.