ЕС е изправен пред сложна задача, договаряйки санкциите срещу Русия

Санкциите в енергийния сектор остават най-трудни, защото Русия може да ограничи доставките на газ за Европа. [EPA-EFE/МАКСИМ ШИПЕНКОВ]

Европейският съюз заплаши, че е готов да наложи „масивни“ икономически санкции на Русия, ако нахлуе в Украйна, но официални лица и дипломати посочват, че заплахата зависи от сложни преговори с участието на 27 държави-членки, които далеч не са завършени.

Според тях потенциална инвазия през следващите няколко дни ще затрудни преговарящите от ЕС, които все още се опитват да намерят пакет от мерки, с който всички могат да се съгласят.

Москва отрича, че планира инвазия и обвини Запада в истерия по повод струпването на руски войски близо до границите на Украйна.

„Енергийната зависимост прави сделката по-трудна за ЕС, отколкото за Съединените щати. Постигането на политическо споразумение е по-сложно“, коментира високопоставен дипломат от ЕС. „Няма безплатен обяд. Имаме дълбока връзка с Русия, така че ще има икономически последствия и за някои държави те ще са по-големи.

Не е ясно кои държави от ЕС са били най-колебливи в преговорите или кога блокът може да е готов да премине към санкции, които според него биха имали „огромни последици и тежки разходи“.

Разговорите се водят тайно между столиците на ЕС и изпълнителния орган на блока, Европейската комисия, а не като група в Брюксел.

„В момента се водят разговори със страните-членки. Не искаме да правим това публично. Москва е добра в експлоатирането на разделенията“, каза втори дипломат от ЕС.

Икономиките на ЕС са изложени на по-голям риск от тази на САЩ. Износът им за Русия намаля с една пета за двете години след анексирането на Крим от Украйна от Русия през 2014 г., което доведе до налагането на западни санкции срещу Москва, според данни на ЕС.

Позицията на Германия като най-големия потребител на руски газ в ЕС ще бъде от решаващо значение в преговорите. Дипломатите засега не виждат голяма разлика между Франция и Германия, традиционните големи сили в ЕС, относно необходимостта от строги санкции.

Германия и Италия са сред най-големите износители за Русия с продажби в сектори от промишлени стоки до минната индустрия.

Много правителства искат да знаят какво представлява задействането на санкциите, въпрос повдигнат от външните министри на ЕС на среща миналия месец. Унгарският премиер Виктор Орбан, който посети Москва, каза, че санкциите са контрапродуктивни.

„Засега работим само по пакета санкции. Въпросът кога ще ги активираме, не е решен“, каза трети дипломат от ЕС.

Руската намеса в Украйна може да варира от скрити действия като организиране на преврат до кибератаки и инвазия, казват западни военни експерти.

По-щадящ за олигарсите?

Имайки предвид закъсненията на първия кръг санкции на ЕС, наложени на Беларус през 2020 г. заради репресиите срещу масовите улични протести в бившата съветска република по време на срещи с държавите-членки Европейската комисия изготвя предложения за санкции, след като проучва какво е приложимо.

След като всички 27 страни бъдат консултирани, дискусиите между държавите-членки могат да започнат, с цел да има нещо, готово за представяне на лидерите на ЕС, в случай, че Русия нахлуе.

Дипломати и служители на ЕС казват, че санкциите на ЕС няма да бъдат идентични с тези на Съединените щати и че нищо не е извън масата за преговори, включително наказателни мерки, свързани с глобалната система за междубанкови плащания SWIFT, използвана за руски парични потоци.

Ще има ясна система за оценяване или „стълба на ескалация“ на тежестта на санкциите, в зависимост от действията на Русия.

Санкционирането на руски лица със забрани за пътуване и замразяване на активи би било първият отговор. Но ЕС все още няма списък с имена, дори при общо съгласие, че – за разлика от Съединените щати – самият Путин няма да бъде мишена поради желанието да се запазят дипломатическите канали отворени.

Също за разлика от Съединените щати, които искат да се насочат към икономическия елит на Русия с активи на запад, ЕС казва, че ще има нужда от ясни доказателства за неправомерните действия на олигарсите или рискува оспорване на санкциите в европейските съдилища.

Има по-голямо съгласие за налагане на санкции на руски отбранителни компании или въвеждане на контрол върху износа на западни технологии, вероятно свързани с изкуствен интелект.

Други мерки могат да включват разширяване на списъка с държавни предприятия, на които е забранено да правят бизнес с ЕС, санкции срещу конкретни руски продукти и руския финансов и банков сектор, въпреки че австрийските, унгарските, италианските и френските банки имат местни клонове в Русия.

Санкциите в енергийния сектор остават най-трудни, защото Русия може да ограничи доставките на газ за Европа. Обсъжда се и таргетирането на въгледобивния сектор на Русия.