Брюксел започва работа по закон “Магнитски”

Жозеп Борел [ЕС]

Външните министри на ЕС отвориха път за започване на работа по европейски закон “Магнитски” по модела на американския пакет санкции, насочена срещу лица, които нарушават човешките права. Те ще са заплашени от забрана да пътуват в ЕС, както и от замразяване на активите им блока.

“Съгласихме се да започнем подготвителната работа за глобален режим на санкции за справяне със сериозни нарушения на правата на човека, които ще бъдат еквивалент на Европейския съюз на т. нар. закон “Магнитски” в Съединените щати”, каза новият върховен представител на ЕС Жозеп Борел пред репортери в Брюксел в понеделник (9 декември). Той добави, че този ход ще даде на ЕС “много повече сила и много повече капацитет да действа”.

Борел, който е бивш испански външен министър, пое длъжността от италианския дипломат Федерика Могерини по-рано този месец.

По думите на Борел това ще е „осезаема стъпка, която ще потвърди глобалната лидерска позиция на ЕС в областта на правата на човека“.

Предложението за европейски закон „Магнитски“ идва само седмица след дипломатическата грешка на Борел, който каза пред комисията по външни работи на Европейския парламент, че никога не е чувал за Магнитски или законодателство, наречено на негово име. Грешката му трябваше да бъде отиграна от говорител на ЕС.

Сергей Магнитски е руски адвокат, работещ за фирма във Великобритания, обвинен в укриване на данъци и данъчни измами. Той умира в полицейския арест през 2009 г., след като многократно му е отказана медицинска помощ и е подложен на изтезания.

Първоначалният Закон “Магнитски” беше приет в САЩ през 2012 г. Той предвижда санкциониране на руснаци, обвинени в нарушения на правата на човека. Мярката беше вкарана в закон от тогавашния президент Барак Обама. След това мерките получиха широко мнозинство в Конгреса, който прие глобалния закон „Магнитски“ през 2017 г. Това даде възможност на САЩ да наложат санкции срещу Русия за нарушаване на правата на човека по целия свят.

Подобно законодателство, включващо строги санкции срещу десетки руски служители, блокиращи ги да посещават въпросните държави или засягащи финансовите им активи, е прието във Великобритания, Канада и балтийските държави.

В неотдавнашно предложение за октомври осемте страни от Северния съвет, в който влизат Дания, Финландия, Исландия, Швеция, Норвегия, Фарьорските острови, Гренландия и Оландските острови, се готвят да последват примера „в случай, че законодателството „Магнитски“ не бъде приложено в ЕС ”.

Магнитски е работил за инвестиционен фонд, основан от британския мениджър на хедж фондове, роден в САЩ, Уилям Браудър. “Това е гигантско развитие. Ако нарушителите на човешките права не могат да пътуват до Европа, това ще бъде пагубно за тях”, напуса в Туитър Браудър, който нарича себе си „ враг №1 на Путин “.

Въпреки че не е определено времето, в което законът „Магнитски“ да стане факт, дипломатите от ЕС обясниха пред журналистите, че новата рамка може да бъде готова да бъде представена за окончателно одобрение на министрите още през следващата година. Не е ясно обаче дали името на Магнитски ще присъства в новото законодателство.

Холандия, която за първи път настоя за новите мерки преди година, досега лобираше името да не е в бъдещата рамка на ЕС, за да се избегне впечатлението, че то е насочено главно към Русия. Холандия се аргументира още, че потенциална цел на закона ще бъдат и Саудитска Арабия, Африка и Азия.

През март Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за закон “Магнитски” за целия ЕС, носещ името на адвоката и насочен срещу държави и други субекти, допринесли физически, финансово или чрез системна корупция, за злоупотреби и престъпления в световен мащаб.

Името на Магнитски в предложението обаче стана повод за спор, след като Браудър обвини някои от евродепутатите, че искат да се харесат на Кремъл.

В крайна сметка, за да влезе в сила новата рамка за санкции, ще бъде необходимо единодушно одобрение от държавите-членки. А някои страни, включително Гърция, Кипър и Италия, както и Унгария, чието правителство е в тясна връзка с Русия, изразиха резерви и се задържаха предложенията.

„Някои държави-членки, които се противопоставиха, изоставиха опозицията и се присъединиха към по-широкия консенсус“, каза Борел пред журналисти в понеделник след срещата на министрите на външните министри на ЕС. По думите му има достатъчно консенсус за започване на процеса.

„Други все още имат въпроси, свързани с някои притесненията им, но като председател на съвета мисля, че бих могъл да приема, че има достатъчно консенсус, за да стартирам техническия процес“, допълни той.

Санкциите станаха част от инструментариума на ЕС за външни отношения през последните две десетилетия, като понастоящем се прилагат над 40 различни ограничителни мерки срещу лица в 34 държави.