ЕС заяви, че вотът в Беларус не е бил свободен, заплашва със санкции

Архивна снимка. Първияг дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел пристига на пресконференция след заседание на Съвета на министрите на външните работи на Европейския съюз в Брюксел, Белгия, на 13 юли 2020 г. [Pool/EPA/EFE]

Европейският съюз обяви във вторник (11 август), че президентските избори в Беларус, чрез които авторитарният президент Александър Лукашенко запази поста си, не са били „нито свободни, нито честни“.

В изявление на главния дипломат на ЕС Жозеп Борел от името на членовете на ЕС, блокът заплаши с „мерки срещу отговорните за наблюдаваното насилие, неоправданите арести и фалшифицирането на изборните резултати“.

Изборите в Беларус в неделя се проведоха на фона на мащабни опозиционни протести срещу управлението на Лукашенко, но официалната избирателна комисия го обяви за победител.

Уличните демонстрации, които избухнаха след изборите, бяха посрещнати с полицейско насилие, а кандидатът на опозиция Светлана Тихановская избяга в Литва, заявявайки, че се страхува за децата си.

„По време на предизборната кампания народът на Беларус демонстрира желанието за демократични промени“, заяви Борел в изявление, изготвено след консултации с 27-те държави-членки на ЕС.

„Държавните органи разгърнаха непропорционално и неприемливо насилие, довело до смъртта на поне един човек и много ранени“, каза той, като подобна формулировка използва в туитър също председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

„Народът на Беларус заслужава по-добро управление“, каза той, като призова за освобождаването на хилядите опозиционни активисти, арестувани по време на протестите.

В близкото минало Брюксел беше наложил санкции срещу фигури, свързани с правителството на Лукашенко, но отмени много от тях през 2016 г. след освобождаването на група политически затворници.

Все още съществува забрана за износ на оръжие и оборудване, които биха могли да бъдат използвани за репресии над населението, а четирима беларуси са с наложена забрана за пътуване и активите им в ЕС са замразени.

Външните министри на Европейския съюз ще се срещнат на 27 и 28 август в Берлин и биха могли да подготвят нови мерки срещу Минск за одобрение от лидерите им, по време на срещата на върха на ЕС на 24 септември в Брюксел.

Нови сблъсъци

Вълененията продължиха трета поредна вечер във вторник, когато силите за сигурност използваха гумени куршуми и звукови гранати, за да разпръснат хиляди протестиращи, които излязоха на улиците, обвинявайки Лукашенко във фалшифициране на вота.

Сътрудник на Ройтерс бе свидетел как силите за сигурност задържат десетки хора и бият протестиращи на улицата. Друг видя, че силите за сигурност разбиват прозорците на автомобили и измъкват някои хора от превозните средства, за да ги бият. Трети видя как поне двама фотографи бяха атакувани и техните фотоапарати бяха повредени.

Лукашенко сравнява протестиращите с престъпни банди и опасни метежници с тайнствени чуждестранни поръчители. Държавните медии във вторник показаха задържани млади мъже с ръце вързани зад гърба, наричайки ги „руски провокатори“.