ЕС: Инцидент в Източното Средиземноморие не е в интерес на никого

Много служители на ЕС изразиха опасенията си от инцидент в Източното Средиземноморие на фона на ескалиращия конфликт между Гърция и Турция. [Европейска комисия]

Усилията на Европейския съюз в Източното Средиземноморие са насочени към деескалация на напрежението и диалог. Не е в ничий интерес в района да има инцидент на фона на ескалиращата криза между Гърция и Турция, посочи представител на ЕС в сряда (2 септември).

Запитан от EURACTIV на обедния брифинг на Европейската комисия дали има план Б в случай на инцидент, поради голямата концентрация на военни кораби в Източното Средиземноморие, говорителят на ЕС, Петер Стано, коментира:

“Фокусирани сме върху това да направим всичко възможно, за да предотвратим ескалацията на ситуацията в Източното Средиземноморие […], не е в интерес на никого да има дори ескалация и последвали злощастни събития”.

Стано добави, че дългогодишната политика на ЕС по отношение на външните работи винаги е била да следва план А и да избягва да има “план Б”, с други думи, да предотвратява ситуациите, при които “план Б” би бил необходим.

“Ето защо всички наши усилия са насочени към деескалация и диалог”, каза той.

Много представители на ЕС изразиха опасения от възможна катастрофа в Източното Средиземноморие на фона на ескалиращия диспут между Гърция и Турция.

На неформална среща на външните работи на ЕС в Берлин миналата седмица служител на ЕС предупреди, че инцидент може да се случи по всяко време, предвид високата концентрация на военни кораби в региона.

ЕС прие въвеждането на санкции срещу Турция, в случай, че Анкара не деескалира напрежението и не изведе военните си кораби от водите на Гърция. Крайният срок на Анкара е до следващата среща на върха на ЕС на 24 септември.

Нещата обаче не са се променили съществено след наложения ултиматум на ЕС.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заплаши в събота (29 август), че ако Гърция разшири морските си граници в Егейско море, това ще стане причина за война.

ЕС отговори, че Анкара има ясен график за деескалация, в противен случай ще се приложи първата фаза на санкциите, насочени към турския енергиен сектор.

Какво се случва с член 42?

EURACTIV попита Стано дали клаузата за взаимна защита (член 42) от Договора от Лисабон ще бъде приложена в случая на конфликт между Гърция и Турция.

Тази клауза предвижда, че ако държава членка е нападната от трета държава, останалите страни членки на ЕС са длъжни да предоставят помощ с всички средства.

Досега клаузата не е задействана от никоя държава членка на ЕС.

Стано не отговори конкретно на въпроса, посочвайки, че задействането на член 42 е опция, предвидена за отделните страни членки, а не за институциите на ЕС.

“Тази клауза предвижда солидарност между държавите членки и има ясно определени условия”, добави той.

Дипломатически източници коментираха за EURACTIV, че Гърция е повдигнала въпроса за член 42 на министерско заседание на 13 юли. Атина дори посочи, че ще поиска неговото активиране, в случай на нападение над нейна територия от страна на Турция.

Нещата обаче се усложняват, тъй като в клаузата се посочва също, че “ангажиментите и сътрудничеството в тази област трябва да са в съответствие с ангажиментите към НАТО, които остават основата на тяхната колективна отбрана”.

Като се има предвид, че Гърция и Турция са членове на НАТО, активирането на клаузата остава под въпрос.

Заключенията на Съвета за сигурност и отбрана на ЕС на 17 юни подчертаха необходимостта от допълнително изясняване на клаузата за взаимна отбрана.

“Това може да включва оценка от съответните служби на вида помощ, която държавите-членки на ЕС биха могли да предоставят след молба от страна членка в контекста на активиране на член 42, параграф 7 от договорите на ЕС”, се казва в заключенията.