ЕС и Лондон сключиха сделката за след Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън посреща председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Лондон на 8 януари 2020. [Andy Rain/EPA/EFE]

Европейският съюз и Великобритания сключиха търговско споразумение след Брекзит в четвъртък (24 декември). След 10-месечни мъчителни преговори това ще смекчи икономическия удар от предстоящото напускане на Обединеното кралство на единния пазар.

“Имаме сделка”, написа в Туитър британският премиер Борис Джонсън.

“Най-накрая стигнахме до споразумение”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Пътят беше дълъг и криволичещ, но накрая имаме добро споразумение”, каза тя. “Единният пазар ще бъде справедлив и ще остане такъв.”

Великобритания официално напусна ЕС през януари след референдум през 2016 г. Тя е първата страна, която се отдели от политическия и икономическия проект, роден след възстановяването на континента след Втората световна война.

Лондон остава обвързан с правилата на ЕС по време на преходен период, който продължава до полунощ на 31 декември, когато Великобритания ще напусне единния пазар на блока и митническия съюз.

Окончателното споразумение от 2000 страници беше забавено заради последния спор за риболова, тъй като и двете страни се пазаряха за достъпа на рибарите от ЕС до водите на Великобритания след края на годината.

След обявяването на политическото споразумение комисията на Урсула фон дер Лайен ще изпрати текста на страните от ЕС.

Очаква се да отнеме два или три дни, докато те го анализират и да решат дали да одобрят временното му прилагане.

Парламентът на Обединеното кралство също ще трябва да прекъсне ваканцията си в края на годината, за да гласува сделката преди 31 декември.

След като бъде подписан и текстът бъде публикуван в официалния вестник на ЕС, той влиза в сила на 1 януари, когато Великобритания напуска единния пазар.

След това, през 2021 г., Европейският парламент ще трябва да одобри споразумението със задна дата, казаха представители на ЕС.

С Великобритания извън единния пазар и митническото пространство на ЕС, търговците все още ще бъдат изправени пред купища нови регулации и закъснения. Икономистите очакват и двете икономики, вече отслабени от пандемията, да бъдат засегнати, тъй като веригите на доставки са нарушени и разходите се увеличават.

Но заплахата от връщане към митата ще бъде премахната и отношенията между бившите партньори ще останат на по-сигурна основа.

Това е успех и за Урсула фон дер Лайен и нейния главен преговарящ Мишел Барние, които водеха почти 10 месеца интензивни разговори с британеца Дейвид Фрост.