ЕС и САЩ осъждат военното насилие в Мианмар

Демонстрант се разхожда по барикада по време на протест срещу военния преврат в Янгон, Мианмар, 27 март 2021 г. [EPA-EFE / STRINGER]

Американският президент Джо Байдън осъди “абсолютно възмутителната” репресия на мианмарската хунта, която уби над 100 души – включително няколко деца – в най-кървавия ден след преврата в Мианмар преди два месеца.

Войници и полицaи убиха стотици по време на жестокото потушаване на масовите протести, продължили със седмици. Целта на протестите е възстановяването на демокрацията и освобождаването на задържания цивилен лидер Аунг Сан Су Чжи.

От ООН съобщиха, че в понеделник са били убити най-малко 107 души, докато режимът организира годишния парад за Деня на въоръжените сили, демонстриращ военната мощ на Мианмар.

“Това е абсолютно възмутително. Въз основа на докладите, които получих, страшно много хора са били избити напълно безпричинно”, каза Байдън пред репортери в неделя.

Европейският комисар по външната политика Жозеп Борел коментира, че парадът на въоръжените сили на хунтата е помрачен от “ден на ужас и срам”.

“Ескалацията нa насилието от страна на военните срещу собствения им народ е неприемлива и трябва да спре”, каза Борел.

Международното възмущение се засили след като министрите на отбраната на Съединените щати, Великобритания, Япония и девет други държави осъдиха действията на военните в Мианмар.

“Професионалните военни следват международните стандарти за поведение и отговарят за защитата, а не за нападението на народа, на който служат”, се казва в съвместно изявление.

Според мониторинговата група на Асоциацията за подпомагане на политическите затворници (АППЗ), броят на жертвите от репресиите след преврата на 1 февруари е нараснал до най-малко 459.

ААПЗ обяви, че още 13 души са били убити в неделя – денят след преврата, в който е имало най-много насилие.

В понеделник британското външно министерство посъветва гражданите си в Мианмар да напуснат страната възможно най-скоро заради “значително увеличеното ниво на насилие”.

“Срамно, страхливо, брутално”

Въпреки опасността, в неделя протестиращите отново излязоха на улицата в търговския център Янгон и в няколко други града около Мианмар.

16-годишно момче е загубило ръката си в квартал на Янгон, докато се е опитвало да отблъсне граната, която силите за сигурност са хвърлили срещу протестиращите, съобщи спасител.

ООН обяви, че броят на загиналите в събота е бил 107 души, сред тях има и седем деца.  .

“Срамните, страхливи и брутални действия на военните и на полицията трябва незабавно да бъдат спрени”, заявиха в съвместно изявление пратениците на ООН Алис Вайриму Ндериту и Мишел Бачелет.

Военната телевизия Myawaddy TV обяви за 45 смъртни случая и посочи, че репресиите са необходими, защото протестиращите са използвали оръжия и бомби срещу силите за реда.

Бунтовническа група в щата Карен в източната част на Мианмар обяви, че са били обект на въздушни удари в събота, часове след като етническата група завзема военна база.

Хса Моо, етнически карен и активист за правата на човека, каза, че трима души са убити, a ранените са най-малко осем.

Това е първото въздушно нападение от 20 години насам в щата, насочено към Национален съюз на Карен (НСК) – една от най-големите недържавни етнически групировки в страната.

Нови въздушни удари в неделя прогониха 3000 души, които бягаха през джунглата и достигнаха границата с Тайланд, съобщиха от организацията “Карен жени”.

Лидерът на хунтата генерал Мин Аунг Хлайнг защити преврата и обеща да предаде властта след нови избори.

Той отправи заплаха към движението, борещо се срещу преврата, като предупреди, че случаите на “тероризъм, които могат да навредят на мира и сигурността в държавата“, са неприемливи.

По-късно същата вечер той даде прием за високопоставени лица, сред които руския заместник-министър на отбраната Александър Фомин, с пищна вечеря на открито.